Janković: Stefanović van nadležnosti došao do informacija

Vesti 01. apr 201616:02 > 16:10
N1

Zaštitnik građana Saša Janković objavio je da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nepravilno i van nadležnosti, ali ne prisluškivanjem novinara, došao do informacija kada je u januaru izjavio "da će se u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke".

U postupku kontrole MUP-a, zaštitnik je utvrdio da su informacije koje je Stefanović izneo na Radio-televiziji Srbije pribavljene na nepravilan način i van nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se na sajtu zaštitnika. 

Stefanović je na RTS-u rekao da će se povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića, a takođe je najavio da će se „predsednik jednog novinarskog udruženja pojaviti u javnosti i to reći „kao jednu skandaloznu stvar“. 

Nakon toga predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović izjavio da će NUNS podneti prijavu protiv ministra Stefanovića, kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku. 

Ubrzo posle Obradovićeve izjave, Nemanja Pantić iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP izjavio je da je on ministru preneo informaciju o praćenju novinara i da je za nju čuo u novinarskim krugovima. 

Zaštitnik je saopštio da je kontrolom utvrđeno da „prisluškivanja nije bilo, već su informacije o (zakonitim) namerama određenih novinara koje je ministar javno prezentovao pribavljene na drugačiji način, nepravilno i van nadležnosti MUP“. 

Radi otklanjanja nepravilnosti zaštitnik je ministarstvu uputio niz preporuka koje je MUP temeljno sproveo i o tome obavestio zaštitnika građana, dodaje se u saopštenju. 

„Time je smanjen prostor za slične nepravilnosti u budućnosti i unapređeni su rad MUP-a i poštovanje prava građana“, naveo je Janković.