Otkriveno spomen obeležje stradalima u novosadskom Kontrastu

Vesti 01. apr 201618:09 > 18:12
Tanjug/Jaroslav Pap

Spomen-obeležje žrtvama tragičnog požara u nekadašnjoj diskoteci Kontrast u Novom Sadu, otkriveno je danas, na godišnjicu te tragedije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je na otkrivanju spomen-obeležja, da je grad doneo nove odluke o bezbednosti koje definišu rad ugostiteljskih objekata i njihovu kontrolu. „Bili smo partneri u promociji i usvajanju Tamarinog zakona o protivpožarnoj zaštiti. Ulažemo u prevenciju, ne samo kroz zakone i odluke, već i kroz edukaciju“, kazao je Vučević.

Spomen obeležje ima izgled protivpožarnog stepeništa koje ne može da se koristi i zloupotrebljava, a postavljena je i spomen ploča na kojoj su ispisani tekst i imena stradalih.

Tanjug/Jaroslav Pap

Otac nastradale Tamare, Branko Miladinović, rekao je da je to spomen-obeležje jedinstveno u Srbiji i da je rad mlade arhitekte poslalao poruku da „ko god pogleda u ove stepenice veruje samo sebi i svojim očima“.

Povodom godišnjice požara u Kontrastu, organizovan je i memorijalni naučni skup na Prirodno matematičkom fakultetu, u znak sećanja na preminulu Milenu Dalmaciju, doktorantkinju tog fakulteta.

U požaru u diskoteci Kontrast prvog aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (28), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (20)

Tanjug/Jaroslav Pap

U junu 2014. godine na zatvorske kazne od pet do devet godina u „slučaju Kontrast“, osuđeni su vlasnik diskoteke Alojz Ganić, kome je kazna kasnije ublažena, zakupci lokala Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

Prema planskoj dokumentaciji, u neposrednom okruženju spomenika, predviđena je pešačka i biciklistička staza, koje će biti u ozelenjenom prostoru sa drvoredom.

Konkurs za izradu Idejnog arhitektonsko-likovnog rešenja spomenika sproveo je Zavod za izgradnju grada, a izabrano je rešenje arhitektkinje Ivane Sovilj.