Vučić: Ne mogu da nas zaplaše, borimo se za Trepču

Vesti 03. apr 201609:08 > 09:18
Tanjug/Tanja Valič

Povodom vesti o bačenoj bombi noćas na halu u Zubinom potoku, premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio onima koji su, kako je rekao, pokušali da ga zaplaše bombama i pucnjima da samo jaka Srbija može da zaštiti svoje interese na Kosovu.

„Svoje interese možemo da zaštitimo samo ako imamo prijatelje i u Briselu, i u Berlinu i u Moskvi, kazao je Vučić i istakao da treba stvari rešavati političkim načinima, a ne poput nekih koji bi, kako se izrazio, sve „sekli“.

Premijer Vučić je poručio građanima i rudarima Trepče u pogonu flotacija u Leposaviću da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti da sačuva rudarski kombinat Trepča i njihova radna mesta.

„Trepča je kičma opstanka srpskog naroda na severu Kosova“, rekao je Vučić, tokom posete pogonu flotacije u Trepči, propraćen ovacijama i uzvicima „Trepča je Srbija“.  Premijera je u Leposaviću, prema procenama njegovog obezbeđenja, dočekalo oko 4.000 građana i rudara sa srpskim zastavama. 

Vučić je rekao da su Srbi na Kosovu deo iste države Srbije i da nema nikakve razlike u odnosu prema njima.

Tanjug/Tanja Valič

„Učinićemo sve da vaš život ovde bude što bolji“, kazao je Vučić i dodao da je u interesu Srbije da se očuvaju radna mesta u Trepči i da će Srbija na tome insistirati i na pregovorima u Briselu. 

Premijer je naveo da neki pokušavaju da zakonom Trepču pretvore u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo, ali da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti protiv toga. 

„Zna se ko je ovo gradio i ko ovde radi“, rekao je Vučić i dodao da „narod na Kosovu nikad neće biti ostavljen ni zaboravljen“. 

On je najavio da će, kao što je i u Srbiji započeo obilazak škola i bolnica, to isto učiniti i na Kosovu, jer kako je objasnio, cilj je da deca na Kosovu imaju iste uslove kao i ona u ostatku Srbije. Vučić će danas, posle obilaska rudarskog kombinata Trepča, posetiti manastir Banjska i Kosovsku Mitrovicu. 

Poseta premijera sportskoj hali u Zubinom potoku, na koju je noćas bačena bomba, nije otkazana i on bi tamo trebalo da se obrati građanima u 15 sati.