Vučić: Bombu u Zubinom Potoku bacili Srbi, ali im opraštam

Vesti 03. apr 201618:07 > 18:11
Tanjug/Rade Prelić

Premijer Srbije Aleksadar Vučić boravio je na severu Kosova. Njegovom dolasku prethodio je incident u Zubinom potoku. Na sportsku dvoranu u kojoj je Vučić kasnije govorio, rano jutros bačena je bomba i pucano je iz automatskog oružja. Premijer je rekao da su bombu bacili Srbi, ali da im oprašta.

Vučić je rekao i da svi u Zubinom potoku znaju iz koje kuhinje je napad došao. Tokom posete je poručio da Srbija neće odustati od vlasništva nad Trepčom i drugom imovinom na Kosovu.

I pre svitanja – počela je priča o obilasku Aleksandra Vučića, Kosova i Metohije. Vestima o bačenoj bombi i pucnjima iz automatskog oružja. Odjeknula je eksplozija, ali i poruka premijera – „ne mogu da nas zaplaše, njihova hrabrost ne fascinira!“

„Nemam problem sa tim, nisam faciniran njihovom hrabrošću, znate, u tri noću uizmeš i bacaš bombe, pucaš iz automatskog oružja, ali… neka im je na čast”, rekao je Vučić.

Da bi tek nešto kasnije Vučić, na mestu gde je bomba i bačena, poručio da su bombu bacili Srbi, te da im oprašta i da o tome više neće da govori. No, okolnosti nisu bile prepreka da se poseta nastavi. S

Slučaj je u rukama istražnih organa, a dok se za počiniocima traga ministar policije Nebojša Stefanović uverava da bezbednost premijera nije ugrožena.

„Očigledno da je ovo bilo usmereno da pošalje određenu poruku, međutim, iako nemamo potpunu, kao što znate, mogućnost da intervenišemo na teritoriji Kosova i Metohije, ipak nismo nemoćni da preduzmemo da premijerova bezbednost bude zaštićena”, rekao je Stefanović.

Ipak, bilo je i onih koji su sa oduševljenjem dočekali gosta iz Beograda. U Leposaviću, uoči posete Trepči, prema procenama , okupilo se oko četiri hiljade građana i rudara sa srpskim zastavama, uz ovacije i uzvike „Trepča je Srbija!“.

Na premijerskoj ruti našle su se Gazivode, od kojih, kao ni od Trepče, tvrdi Vučić, država neće odustati. Oko tog strateškog resursa, Srbija je albanskoj strani nudila više vrsta dogovora – tek otimanje Gazivoda iz „srpskih ruku“, premijer smatra neprihvatljivim.

„Mislim da nam je prošle godine proizvodnja i iskorišćavanje naših hidroenergetskih potencijala na Gazivodama bila najveća u savremenoj istoriji. Obišli smo Trepču, dogovorili smo izgradnju nove fabrike baterija i akumulatora, koje treba da zaposli 216 ljudi u Zvečanu”, naveo je Vučić.

Tokom posete premijera Vučića Kosovu dogovoreno je i da zdravstveni preraste u Klinički centar, otvorena je nova zgrada Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, studentima su podeljene stipendije… I to sve za jedan dan.