Stefanović o izveštaju ombudsmana: Imam pravo na svoj stav

Vesti 03. apr 201618:49 > 18:52
Tanjug/Oksana Toskić

Ministar policije Nebojša Stefanović oglasio se po prvi put o navodima iz izveštaja zaštitnika građana da je postupio izvan nadležnosti MUP-a kada je u januaru izjavio da će se u javnosti pojaviti priča o praćenju jedne novinarke. Dok ministar tvrdi da je sve po zakonu, novinari poručuju da je ovakva praksa nedopustiva.

Kada je u januaru izjavio da će se u javnosti pojaviti priča o praćenju jedne novinarke, ministar Nebojša Stefanović postupio je izvan nadležnosti tog ministarstva, stoji u izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića. Unutrašnja kontrola je pokazala da novinarka nije prisluškivana, ali je utvrdila nepravilnosti u radu tog Ministarstva. 

Govoreći na javnom servisu o događajima koji tek treba da se dese ministar Nebojša Stefanović je povredio pravo građana na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje, navodi se u izveštaju. On to vidi drugačije.

“Ja imam pravo kao političar i kao građanin ove zemlje kao i svi drugi koji koriste i druge kanale komunikacije – Tviter, Fejsbuk – pa pišu svoje stavove, pišu svoje komentare. Prosto to nije nezakonito, to nije protiv pravila”, smatra Stefanović.

Protiv pravila je, stoji u izveštaju, način na koji su ti podaci prikupljeni. “Radnik ministarstva N.P. nezvanično je prikupio saznanja o namerama novinara i novinarskih udruženja, što nije u opisu posla njegovog radnog mesta. Ta saznanja N.P. je usmeno saopštio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Radnik zaposlen u Odeljenju za medije pri kabinetu ministra često i uobičajeno prikuplja takva saznanja i prenosi neposredno ministru, isključivo usmeno”, stoji u izveštaju zaštitnika građana.

Nedopustivo je reč kojom je ovakvu praksu opisao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović. “Skandalozno objašnjenje kako zapravo funkcioniše Ministarstvo unutrašnjih poslova i na čemu se zasniva nastupanje ministra unutrašnjih poslova u javnosti”, kaže Obradović.

Stefanović, s druge strane, tvrdi da nije reč o informacijama obaveštajnog i bezbednosnog tipa. “To su informacije koje vam ljudi kažu da su čuli od kolega novinara i to je potpuno prirodna stvar u svakodnevnoj komunikaciji”, kaže ministar.

Prikupljanje i plasiranje informacija iz neformalnih razgovora u NUNS-u smatraju kršenjem elementarnih građanskih i profesionalnih prava novinara, a iako olakšavajuća, činjenica da prisluškivanja nije bilo, otvorila je prostor za drugu vrstu zabrinutosti.

“Cinkarenje novinara je nešto što je zaista nespojivo sa bilo kakvom demokratskom praksom u svakoj civilizovanoj državi”, poručuje Obradović.

Iako se, u odgovoru zaštitniku građana, MUP Srbije pre dve nedelje izjasnio o poštovanju preporuka za otklanjanje nepravilnosti, sam ministar rekao je da se neće usvajati preporuke koje ne doprinose bezbednosti svih građana.