Dan studenata – prilika da se slavi, ali i ukaže na probleme

Vesti 04. apr 201610:39 > 10:45
Tanjug/Oksana Toskić

Danas se nizom manifestacija obeležava Dan studenata beogradskog Univerziteta u znak sećanja na Žarka Marinovića, studenta prava koji je tragično izgubio život u studentskim demonstracijama 1936. godine.

Dan studenata je prilika da se slavi, ali i da se pre svega ukaže na one probleme koje je potrebno rešiti, kao što su bolji uslovi studiranja, niže školarine i zakon o visokom obrazovanju.

„Glavni problem jeste loša implementacija bolonjskog sistema. Studenti su i dalje preopterećeni, ne uče se da primene znanje, tu je i nedostatak prakse i zastarelost metodologije nastave“, rekao je za RTS član studentskog Saveta Univerziteta u Beogradu Vladislav Toković.

Student Fakulteta organizacionih nauka čiji studenti osvajaju međunarodna priznanja Lazar Đelić je gostujući u Dnevniku RTS naveo: „Ključna su tri faktora: podrška Univerziteta našem fakultetu koju imamo, podrška Vlade Srbije i privrednika“.

Narednih dana se u Beogradu održava Svetsko takmičenje u rešavanju studija slučaja.

„To će biti sjajno iskustvo jer okupljamo 16 biznis fakulteta sa kojima ćemo da razmenimo iskustva i znanja a i pokažemo ono što najbolje znamo“, rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima najbitnije je upoznati privrednike sa onim šta rade jer kompanije koje dođu u kontakt sa njima znaju šta je to šta mogu da dobiju od studenata kao i studenti od privrednika.

U organizaciji Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije biće održana svečana sednica Skupštine.

Sednici koja će biti održana u Klubu narodnih poslanika prisustvovaće ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

I Savez studenata Beograda organizovaće proslavu.

Obeležavanje Dana studenata će, kako je najavljeno, najpre početi polaganjem venaca na Novom groblju u Beogradu , a nakon toga biće održan revijalni meč između studenata Tehnološko-metalruškog fakulteta i studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

U Rektoratu je planirana i svečana akademija posvećena proslavi Dana studenata, a obratiće se rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Arhitektonski fakultet u Beogradu će na Dan studenata započeti program obeležavanja 170 godina visokoškolskog arhitektonskog obrazovanja u Srbiji.