Vojislav Šešelj: Centrom Sarajeva ću prošetati u maju

Vesti 04. apr 201611:57 > 13:19
REUTERS/Marko Đurica

Vojislav Šešelj kog je Haški tribunal prošle sedmice oslobodio, najavio je, u razgovoru za N1, dolazak u Sarajevo. On je poručio da mu niko ne može zabraniti da dođe u Bosnu i Hercegovinu.

„Ja ću doći u Republiku Srpsku odmah posle izbora u Srbiji. Imam nameru da u skorije vreme obiđem celu Republiku Srpsku. Imam nameru da se uključim u kampanju za lokalne izbore u Republici Srpskoj. Ali u najskorije vreme planiram da dođem u Sarajevo, da se prošetam centrom grada, ulicom Vase Miskina – od stare crkve pa do Marijin Dvora, da obiđem Prvu gimnaziju gde sam učio školu, da obiđem Pravni fakultet gde sam studirao, Fakultet političkih nauka gde sam radio, osnovnu školu na Grbavici koju sam završio… Dakle, celi jedan dan ja planiram da šetam po Sarajevu i meni niko ne može da zabrani ulazak ni u Republiku Srpsku, ni u Federaciju Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kada planira dolazak u Sarajevo, rekao je – u najskorije vreme, otprilike početkom maja.

Upitan da prokomentariše stavove onih koji smatraju da ne bi trebalo da dođe Bosnu i Hercegovinu, Šešelj je rekao da je to njihovo privatno mišljenje. „Ali pravnog osnova nema nikakvog da me spreče da dođem“.

Na pitanje šta misli kako će ga dočekati kolege s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže da to i njega sada interesuje.

„Sa nekima jesam u kontaktu, ali neću da vam govorim s kojim. Tu je uvek bilo i dosta časnih ljudi, na Fakultetu političkih nauka“, dodao je.

Na pitanje da li je regulisao pravo na penziju i hoće li se baviti time po dolasku u Sarajevo, Šešelj je rekao da je ostvario već svoja prava s tim u vezi.

„Ja sam penzioner od 2012. godine. Naravno, nije bilo nikakvih problema za onaj deo radnog staža koji sam ostavio u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je napravljena afera oko mog radnog staža i prozivan je neki službenik Zavoda za osiguranje, ali to je bilo dve godine nakon što sam ja već regulisao pravo na penziju. Nemam ništa neregulisano što se tiče statusnih pitanja u Sarajevu. Moja sestra i ja smo odlučili još 1995. godine da ne potražujemo stanarsko pravo na stan koji smo koristili na Grbavici. Smatrali smo da je to bio mali stan, dvosoban i da je tu naseljena sigurno neka sirotinja i nismo hteli oko toga da pravimo neko pitanje. Nismo hteli neku siromašnu porodicu da izbacujemo na ulicu“, dodao je.

Upitan da li planira da se u Republici Srpskoj sastane sa Miloradom Dodikom ili isključivo sa članovima svoje stranke, Šešelj je rekao: „Pre svega ću sa rukovodiocima svoje Srpske radikalne stranke da se sastanem, a ako Dodik bude želeo mogu i sa njim naravno, ako oni izraze želju i ako me pozovu, naravno“.