Dan studenata obeležen bez predstavnika vlasti

Vesti 04. apr 201617:13 > 17:18
Tanjug/Oksana Toskić

U Rektoratu Beogradskog univerziteta danas je svečanom akademijom obeležen 4. april, Dan studenata.

Predsednik Studentskog saveza Beograda Borijan Stoković rekao je da su nekada studenti imali mnogo važniju ulogu, jer su bili pokretači, njihov glas se čuo jače nego danas, zbog čega se mora raditi na unapređenju prava studenata.

„Tada nije postojala Bolonjska deklaracija, koja kaže da je student u centru učenja, a sve je izgledalo tako. Ovo ističem kako bi svi razmislili i shvatili da svaka visokoškolska ustanova gubi smisao ako prestane da radi u interesu studenata“, rekao je Stoković.

Predsednik Studentskog parlamenta Stefan Tanasković kazao je da su studenti, kao i pre 80 godina ista sila koja pokreće i „stvara stvari“.

On je ukazao na zabrinjavajuću činjenicu da sve više akademaca sa stečenim znanjem napušta zemlju i odlazi u inostranstvo, ubeđujući sebe „da je vreme zlo, a država nemoćna“.

Prema njegovim rečima, zemlja bi bila lepša i naprednija da mladi ostaju u njoj i razvijaju osećanje pripadnosti. „Siguran sam da bi tada socijalne pojave kao što su kvazi diplome i trivijalni fakulteti nestale kao lanjski sneg. Zato što su to one iste pojave koje uvek napadnu društvo u vreme slutnji, krize i turbulencije“, rekao je Tanasković.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Marija Radovanović izrazila je žaljenje jer niko od predstavnika državne i uprave grada Beograda nije došao da prisutvuje obeležavanju Dana studenata.

Tanjug/Oksana Toskić

„Da li je moguće da u zemlji, u kojoj samo Univerzitet u Beogradu ima preko 100.000 studenata, a tu su i hiljade studenata drugih Univerziteta u Srbiji, u vreme izborne kampanje, kada sve stranke jure glasove, ovde nema nikoga“, rekla je Radovanović.

Ona je pozvala studente da se učlanjuju u studentske organizacije, jer se samo boljom organizacijom mogu menjati stvari i ostvarivati prava.

Prorektor za međunarodnu i univerzitetsku saradnju Beogradskog univerziteta Ivanka Popović istakla je da partnerstvo studenata i zaposlenih na Univerzitetu mora bolje da se iskoristi kako bi i prava i život studenata bili na višem nivou.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni studenti i profesori, a za umetnički program bio je zadužen akademski hor „Obilić“.

Dan studenata obeležava se u znak sećanja na ubistvo studenta Žarka Marinovića u antirežimskim demonstracijama u Beogradu 1936. godine.