Ko će gazdovati poslovnim prostorima u Beogradu?

Vesti 04. apr 201618:29 > 19:23
N1

Gradska vlast u Beogradu razmišlja da preuzme gazdovanje nad svim poslovnim prostorima koji nisu u privatnom vlasništvu, a kojima sada upravljaju opštine.

Sedamnaest gradskih opština u Beogradu ostvaruje značajan prihod od iznajmljivanja lokala, a u slučaju da ih preuzme grad, ostaje otvoreno pitanje da li bi taj novac Beograd na bilo koji način delio sa svojim opštinama.

Grad bi i nož i pogaču. Tako opštinama deluje namera gradske vlasti da centralizuje prihode, odnosno da gazdovanje poslovnim prostorom izuzme iz nadležnosti opština. Gradonačelnik Siniša Mali kaže da će o tome odlučiti Komisija koja se bavi izmenama statuta Beograda.

“Jedna od ideja postoji da se možda taj poslovni prostor, odnosno upravljanje njime vrati Beogradu. Možda i ne, ako idemo ka konceptu da im se da što veća autonomija. Nikakva odluka još nije donesena, očekujem da će izmena statuta Beograda i usvajanje novog zakona o glavnom gradu biti do kraja godine. U ovom trenutku nema nikakvih odluka po tom pitanju, ima samo razmišljanja u kom pravcu”, navodi Mali.

Opštine ostaju bez prihoda

Ako se odluči na taj korak, opštine će ostati bez značajnih prihoda. Samo u opštini Savski venac, lani je od poslovnog prostora prihodovano 100 miliona dinara. Stari grad prihoduje i nekoliko puta više.

Najviše koristi od poslovnog prostora imaju svakako centralne gradske opštine, a najekskluzivniji je na opštini Stari Grad. Međutim, opštine ne koriste poslovni prostor isključivo za komercijalne svrhe. ponekad služi i za sprovođenje određenih opštinskih politika.

Daje se pod povoljnim uslovima, na primer, organizacijama civilnog društva.

“Prostor Nove iskren, haba u kom je Princ Čarls bio kad je bio u poseti Beogradu opština Savski venac je dodelila za razvoj biznis inkubacije u oblasti kreativne industrije. Imamo poslovni prostor koji je dodeljen nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, za smeštaj dece koja su na terapiji”, kaže predsednik opštine Savski Venac Dušan Dinčić.

Poznavaoci kažu da je poslovni prostor koji je u gradskom vlasništvu uglavnom pod zakupom, odnosno da je tražen.

Preuzimanje je, dakle, direktno guranje ruke u džep opštinama.

“Mi bismo morali praktično sve programe koje imamo da ukinemo – dodelu laptopova, dodelu rančeva prvacima, uređenje škola. Za mene je to neprihvatljivo”, ističe Dinčić.

Za opštine je neprihvatljivo i to da se najavljena politika decentralizacije sprovodi centralizacijom, i to prihoda.