Parada ponosa

Vesti 05. apr 201608:45 > 08:47
N1

Istinomer “Amnezija” vas ove nedelje vodi na putovanje kroz gotovo deceniju i po pokušaja da se u Srbiji održi Parada ponosa i tako skrene pažnja na probleme sa kojima se u svakodnevnom životu susreću pripadnici LGBT zajednice, a koji ih sprečavaju da budu ravnopravni članovi društva u kojem rade i žive.

Od nasilno razbijene Parade 2001. pa do 2014. godine kada je održana prva mirna Parada ponosa, pratićete na koji način su institucije ovog društva usmeravale javnost kada je u pitanu Parada, šta su smatrali ljudi na najodgovornijim funkcijama u državi i društvu i na koji način su njihovi javno izrečeni stavovi uticali na pravo građana Srbije na jednak tretman.

Pažljivom čitaocu neće promaći očigledni šablon po kojem se u društvu stvarala atmosfera straha pred svaku Paradu do 2014. godine, zbog kojeg je država nekoliko puta kapitulirala pred huliganima i socijalno-konzervativnim stavovima predstavnika pojedinih institucija kao što su tradicionalne crkve, pre svega SPC.

Takođe, kao što je indikativan taj obrazac, indikativno će postati i odsustvo žestokih reakcija huligana, ekstremnih desničara i SPC od trenutka kada na vlast dolazi Aleksandar Vučić.

Kao i uvek događaje smo pratili kroz javno dostupne podatke iz medija kako bi našim čitateljkama i čitaocima predstavili i kako mediji utiču na formiranje javnog mnjenja.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pogledati ovde.