Udruženja: Nezakonito se prikupljaju podaci novinara

Vesti 05. apr 201615:44 > 15:46
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorili su da pojedine političke stranke i institucije za akreditovanje novinara nezakonito traže i poverljive podatke, kao što su jedinstveni matični broj građana ili broj lične karte, i zatražili da se ukinu takve prakse.

„Kolegama novinarama poručujemo da čuvaju lične podatke, a da o eventualnom kršenju zakona i sprečavanju rada obaveste novinarska udruženja, kao i kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju NUNS i NDNV.

Ta novinarske udruženja su podsetila da je nedavno i Poverenik podsetio da su organi vlasti dužni da se, prilikom akreditovanja, pridržavaju principa svrsishodnosti i srazmernosti i da obrada više podataka nego što je potrebno predstavlja povredu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„NUNS i NDNV podsećaju da bi za akreditovanje, osim u iznimnim slučajevima predviđenim zakonom, trebalo da bude dovoljna samo novinarska legitimacija, a da bi poverljivi podaci mogli da se zloupotrebe na različite načine, pa i za ugrožavanje prava novinara“, dodaje se u saopštenju.