Stručna služba Ombudsmana: Ne stoji izjava Stefanovića

Vesti 05. apr 201617:21 > 17:24
N1/arhiva

Stručna služba Zaštitnika građana Saša Janković ocenila je danas da ne stoji izjava ministra policije Nebojše Stefanovića da nijedan državni organ nije utvrdio nezakonitost u radu tog ministarstva zbog informacija koje je on kao ministar dobio o praćenju jedne novinarke, jer je zaštitnik građana utvrdio da je nezakonitosti bilo.

„Stručna služba Zaštitnika građana ističe da je nadležni državni organ – zaštitnik građana, u zakonom propisanom postupku kontrole, utvrdio nezakonitosti i nepravilnosti u radu Ministarstva u tom slučaju, zbog čega izjava ministra Nebojše Stefanovića ne stoji“, navedeno je u saopštenju.

U postupku kontrole MUP-a, zaštitnik je utvrdio da su informacije koje je Stefanović izneo pribavljene na nepravilan način i van nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Stefanović je na RTS-u rekao da će se povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića, a takođe je najavio da će se „predsednik jednog novinarskog udruženja pojaviti u javnosti i to reći „kao jednu skandaloznu stvar“.

„Radnici MUP ne smeju službeno, na poslu, biti zaduženi da prikupljaju podatke o čemu novinari razgovaraju i šta nameravaju da rade, sem ako postoje saznanja da planiraju izvršenje krivičnog dela, a tada to na poseban, zakonom uređen način, rade specijalno osposobljeni i ovlašćeni pripadnici policije“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da ministar, ako dođe do neformalnih saznanja, ne sme da ih saopštava građanima kao da su službena.

„Svaki zaposleni u organu uprave mora da zna na kom radnom mestu radi, koji su mu poslovi i zadaci. Ministar ne sme zahtevati od zaposlenih da mu podatke saopštavaju isključivo usmeno. Sve navedeno su nezakonitosti kojima se krši Ustavom garantovano pravo građana na zakonit rad uprave“, ističe se u saopštenju.

Podseća se i da nije počinjeno krivično delo neovlašćenog prisluškivanja i snimanja ne znači da je ono što je urađeno zakonito, jer nije svaka nezakonitost krivično delo.

„Posebno zabrinjava činjenica da je MUP pisano i uz dokaze, kako zakon i nalaže, obavestilo zaštitnika građana o sprovođenju preporuka datih da bi se smanjile posledice učinjenih propusta i mogućnost da se ponove, dok ministar unutrašnjih poslova javno izjavljuje da nikakvih nezakonitosti nije bilo, a da zakonom propisane preporuke zaštitnika građana kojima ovaj organ ostvaruje Ustavom utvrđenu korektivnu funkciju nemaju nikakvu posebnu snagu“.

Ministar Stefanović je u nedelju kazao da on ništa nezakonito nije uradio.