Nikolić sa Srbima iz regiona: Posvećeni smo dijaspori

Vesti 06. apr 201615:35 > 15:45
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima srpskih organizacija iz regiona i naglasio da je Srbija čvrsto posvećena unapređenju položaja Srba u državama u kojima žive.

Nikolić je izjavio da država stoji na stabilnom kursu mira i saradnje među državama, saopštila je pres služba predsednika. 

„Srbija je danas stub stabilnosti celog regiona, odnosi sa Mađarskom i Slovenijom su na istorijskom maksimumu, a intenzivno se radi na čvršćim vezama sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Rumunijom“, naglasio je predsednik Srbije. 

Nikolić je poželeo dobrodošlicu predstavnicima srpskih organizacija i izrazio zadovoljstvo njihovom inicijativom da se kao metod rada formira Konferencija srpskih organizacija. 

„Saradnja Srbije sa zemljama regiona je svakim danom sve bolja. Kada reagujem na određene političke istupe, trudim se da budem umeren, baš zato što vodim računa o vama. Lako je junačiti se iz Beograda“ naglasio je Nikolić. 

On je dodao da, nažalost, pojedine države, pre svih Hrvatska i deo Bosne i Hercegovine, još hrabrost iskazuju napadom na Srbe. Istakavši važnost zajedničkog delovanja Srba na unapređenju položaja i statusa u domicilnim državama, Nikolić je rekao da će u tome imati snažnu podršku države. 

Međutim, isto tako je važno da Srbi pokazuju inicijativu, slogu i želju da sarađuju sa maticom, dodao je.

„Prvi put se u političkoj istoriji desilo da jedan mađarski ministar podrži vlast u Srbiji, prijateljski odnosi dve zemlje su vidljivi na svakom koraku i to osećaju dve manjine“, naglasio je predsednik Srbije.

On je na sastanku izrazio zabrinutost zbog očigledne asimilacije Srba u pojedinim državama, uz ocenu da je tome u velikoj meri doprinelo i nesnalaženje ili loša procena pojedinih političara, koji vode Srbe u tim državama.

Predstavnici Srba su izneli mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju, a posebno manjak sloge i nedostatak institucionalne podrške u proteklih nekoliko godina.