Potrebna pomoć oko PDV-a za decu obolelu od raka u Nišu

Vesti 06. apr 201616:32 > 16:36
N1

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), u saradnji sa Kliničkim centrom Niš i Klinikom za dečje interne bolesti, početkom maja počinje izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja koje će pružiti najsavremenije uslove za lečenje malih onkoloških bolesnika iz čitavog južnog regiona.

Za izgradnju objekta potrebno je više od 74 miliona dinara, od čega je skoro 15 miliona dinara iznos PDV.

Za prvu fazu projekta, grubu gradnju i postavljanje novog objekta pod krov, potrebno je 25 miliona dinara, a NURDOR je, uz pomoć prijatelja i donatora, prikupio 20 miliona, što znači da nedostaje pet miliona, odnosno iznos neophodan za PDV.

Udruženje očekuje da će se i država uključiti u ovaj projekat od nacionalnog značaja i finansijski pomoći u visini pet miliona koji su neophodni kako bi prva faza projekta počela sa realizacijom u maju.

Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje-pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu, čime će se dodatno unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana.

Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice.

Po završetku izgradnje, na osnovu Ugovora o donaciji potpisanim između NURDOR i Kliničkog centra Niš, novo Odeljenje će biti vlasništvo Kliničkog centra koji će njim upravljati i održavati ga.