Region u trci za mesto u UN, Jeremić još bez podrške

Vesti 06. apr 201618:52 > 18:59
Medija centar Beograd

Ostalo je manje od nedelju dana da se Srbija odluči da li će imati svog kandiata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Skoro sve zemlje u regionu kandidovale su svoje predstavnike, dok će jedini Srbin za koga se govorilo da ima velike šanse - Vuk Jeremić - izgleda ostati bez podrške svoje zemlje.

Traži se čovek za najvišu poziciju u svetskoj diplomatiji i naslednik Ban Ki Muna. Na osnovu takozvane regionalne rotacije – red je da sledeći generalni sekretar UN-a bude iz Istočne Evrope, jer nikad nije bio. Nije ni bila, pa se govori o tome, da bi posle osam muškaraca, sledeći prvi čovek UN mogla da bude žena.

Velike šanse, kako se u diplomatskim krugovima govori, ima Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske. Susedna Hrvatska takođe kandiduje ženu, Vesnu Pusić, bivšu šeficu diplomatije. Slovenija predlaže bivšeg predsednika Danila Tirka, dok će Crnu Goru predstavljati Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova. Na spisku kandidata je i Makedonac Srđan Kerim, bivši šef diplomatije, a kandidate su dali i Moldavija, Novi Zeland i Portugalija.

Vreme ističe, a na spisku još uvek nema bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, iako važi za čoveka koji uživa značajnu podršku.

„Mislim da je šteta da Srbija nema svog kandidata, naročito ako se osvrnemo i vidimo da su manje-više sve zemlje u regionu kandidovale svoje predstavnike. Dakle, ukoliko imamo nekog ko određene kriterijume ispunjava i ko bi mogao trčati tu trku, bez obzira da li će je dobiti ili ne…mislim da je šteta za Srbiju, kao jednu od snažnijih zemalja u regionu, da nema svog predstavnika“, smatra Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Vuk Jeremić, ocenjuju upućeni, ispunjava kriterijume, naročito zato što je obavljao ulogu predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN. Međutim, javnu podršku Vlade još nema, a nema ni odgovora hoće li je dobiti.

„Ako bude bilo bilo kakvih naših odluka, bićete na vreme upoznati s tim“, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Govori se da Jeremić nema ni podršku zapadnih zemalja koje bi, navodi list Danas, njegovom potencijalnom kandidaturom bile „užasnute“. S druge strane, Jeremić uživa podršku Kine, a naročito Rusije.

Ipak na konkretno pitanje N1 šta misli o tome, Konstantin Kosačov, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Saveta Rusije, odgovara uopšteno.

„Sa svim kandidatima u toku su konsultacije, a značajno je i da sami kandidati uživaju podršku zemalja iz kojih dolaze. Nikakve odluke na temu podrške bilo kom kandidatu u Rusiji nisu donete, a koliko ja znam, kandidat se bira u tajnosti, na Savetu bezbednosti“, rekao je Kosačov.

Što znači da izbor Generalnog sekratara UN-a praktično zavisi od pet stalnih članica SB i njihovog prava da iskoriste veto. U slučaju da ne mogu da se slože oko jednog kandidata, odluka ostaje na Generalnoj skupštini i u tom slučaju šanse Vuka Jeremića, kažu upućeni, bile bi znatno veće.

No, da bi neko uopšte postao kandidat mora najpre da dobije zvaničnu podršku svoje države koja ga formalno predlaže, a nju, za sada, Vuk Jeremića nema.