Rusija nudi avione i kamione, Srbija se "nećka"

Vesti 06. apr 201619:00 > 19:07
N1

Od osnivanja rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, ruska strana je više puta zamerila zvaničnom Beogradu to što sporazum nije realizovan. U javnosti se pojavljuju različite izjave političara po tom pitanju, tako da i dalje nije jasno hoće li taj centar ikada zaživeti.

Rusija nudi avione i kamione za pomoć u poplavama, požarima, zemljotresima. Srbija ponudu još ne prihvata, ali ni odbija, iako su ovdašnji političari redovni gosti srpsko – ruskog humanitarnog centra u Nišu. Od potpisivanja prvog sporazuma 2012, prema rečima bivšeg direktora centra, osim registracije ništa nije urađeno.

„Vlada nije postupila saglasno svom zaključku, o dodeli prostora, ni dan danas nije na adresi registracije, bukvalno fantom koji nema registraciju. Srbija je obezbedila kadrovske kapacitete, nije obezbedila preuzete finansijske obaveze i niti jedan segmet koji je potpisala i preuzela saglasno sporazumu i statutu centra“, kaže bivši direktor Centra u Nišu Slobodan Glavčić.

Tokom poslednje Dačićeve posete Rusiji, zamenik ruskog premijera Rogozin imao je primedbu – zašto saradnici ruskog humanitarnog centra u Nišu ne dobijaju diplomatski imunitet. Predsednik Srbije ranije je nagovestio da bi, ovog proleća, kruna posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva mogla da bude i potpisivanje tog sporazuma.

„Srbija ima pripremljen sporazum u kojem su predviđene sve istovetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kao što ima i sa predstavnicama NATO koji se nađu na teritoriji Srbije“, naveo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

N1

Dok je predsednik jasan, premijer ne želi da se izjasni.

„Da odgovorim na pozitivan način bio bih razapet na krst, da odgovorim negativno takođe, tako da kad bude bilo kakvih novina odluka, bićete obevešteni“, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

N1: Ali predsednik Nikolić je rekao da bi moglo na proleće?

Vučić: Ali ja sam Vam rekao šta ja imam da Vam kažem.

Koliko je Rusiji važan sporazum govori i situacija iz 2014. Tada je ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov, koji je na vojnoj paradi stajao pored bivšeg ministra odbrane i Vučića, Beograd napustio ubrzo po završetku manifestacije.

Iako je Pučkov dan posle parade trebalo da ode u Niš na unapred organizovanu pokaznu vežbu u Humanitarnom centru, on to nije učinio, baš zbog toga što je, kako tvrdi bivši direktor tog centra, u Beogradu čuo da od potpisivanja sporazuma nema ništa.