Deža vi u Novom Sadu – stanicu otvaraju kad kome zatreba

Vesti 06. apr 201619:07 > 19:21
Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar policije Nebojša Stefanović u Novom Sadu svečano je otvorio policijsku ispostavu na Novom naselju. Ipak, tu istu zgradu, političari su već otvarali - u više navrata.

Svečani doček, aplauz okupljenih građana i salutiranje ministru. Nakon kratkog obilaska prostorija, sve je bilo spremno za istorijsku rečenicu.

„Otvaramo prvi put u punom kapacitetu policijsku ispostavu, koja će imati 90 policijskih službenika i koja će pokrivati ovu teritoriju“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Ovu istorijsku rečenicu, pak, Novosađani ne čuju prvi put. Već su je čuli prošle godine od gradonačelnika, kao i 2012. od tadašnjeg ministra policije.

„Biće u pravom smislu te reči konstituisana policijska ispostava, koja je bila višegodišnji zahtev građana“, rekao je i nekadašnji ministar policije Ivica Dačić.

Tadašnju Dačićevu i današnju Stefanovićevu svetkovinu povezuje jedna stvar – obe su pale u vreme predizbornih kampanja, pa se ispostavilo da su prethodnici građanima zapravo prezentovali – nedovršenu stanicu.

Ovo je već treći put da policijski službenici u stroju dočekuju funkcionere koji otvaraju ovu policijsku stanicu. S druge strane, građani Novog naselja se pitaju – koliko kampanja treba da prođe pre nego što oni i zaista dobiju policijsku stanicu.

Zbog čega se jedna policijska stanica otvara postepeno, gde svaki segment moraju da prate funkcioneri i kamere? Ministar kaže – ja nemam ništa s tim.

N1

„To morate da pitate prethodnike. Ja nisam otvorio ovde odeljenje za lične karte i nisam otvorio odeljenje za uzimanje otisaka prstiju. Ja sam ovde otvorio policijsku ispostavu“, kaže Stefanović.

Okupljeni građani iskoristili su priliku da se fotografišu sa političarima, a u razgovoru sa njima saznali smo da njihovom dolasku nije kumovao sam događaj, već stranačka pripadnost.

„To je išlo od jednog do drugog da se obavestimo da dođemo da dočekamo našeg ministra“, kaže član Saveta MZ „Bratstvo“ (SNS) Miloš Šupica.

Svega nekoliko metara dalje, obični građani ni ne znaju šta im se dešava u komšiluku, i pitaju se – šta se to u međuvremenu desilo s njihovom stanicom, kada je sad ponovo otvaraju?

„Nemam pojma. Znam da je bilo otvaranje pre, kad je Dačić bio ministar policije. Ne znam da je sada neko otvaranje“.

„Postojala je, ne znam šta se posle desilo s njom“.

„Ja sam jednom video gužvu, prvi put kad su je otvarali, Dačić je bio ministar policije, kad je to bilo? Svaka vlast tako, nema…“

A vlast je rekla svoje – stanica je otvorena za sve. Ipak, ne i za građane sa invaliditetom, poput Marije, koja bezuspešno pokušava da uđe u zgradu.

„Probala sam da uđem u šalter salu, ne može da se uđe. I šta ja sad mogu. Šta su vam rekli kad ste se bunili? Ništa. Rekli su da je to – tako“, kaže Marija Bogdanović.

Da li je ovo otvaranje treća sreća? Sudeći po enterijeru, jeste, ukoliko policajci budu radili bez kompjutera.