"Razgraničenje" uskoro tema pregovora sa Prištinom?

Vesti 06. apr 201619:24 > 19:34
N1

Da li će Beograd i Priština na pregovorima u Briselu uskoro razgovarati i o razgraničenju? Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri navodi da Priština insistira da i ta tema bude uključena u dijalog, kao i da se razgovara o međusobnom priznanju dve države, podeli imovine i ratnoj odšteti. Zlonamerno i besmisleno, odgovaraju iz Beograda.

Neću da budem neozbiljan – ovako predsednik Vlade Srbije odgovara na zahtev da se na pregovaračkom stolu u Briselu nađe pitanje demarkacije granice sa Srbijom. Sličan komentar ima i direktor vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

„Zahtev, odnosno ta izjava je zlonamerna i besmislena. Najpre, između Kosova i Metohije i centralne Srbije ne postoji granica, niti ikada samim tim može biti razgovora o demarkaciji granice. Takve izjave samo udaljavaju dve strane. One ne doprinose dijalogu, podstiču animozitete, podstiču mržnju“, rekao je Đurić.

Analitičari u Srbiji izjavu Edite Tahiri vide pre svega kao pozicioniranje pred očekivane promene na kosovskoj političkoj sceni.

„Nama vrlo brzo predstpoji inauguracija Hašima Tačija za predsednika. ona će izazvati i rekonstrukciju u Vladi Kosova, videćemo kakve će biti nove stare-ličnosti koje će voditi i dijalog sa Beogradom. Moguće da je ovo poruka koja se upućuje i opoziciji i vladajućoj koaliciji“, smatra Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Đurđević ocenjuje da je teško da na dnevni red dođu nove teme pre nego što se reše problemi u sprovođenju dogovora koji su ranije postignuti u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, energetici i telekomunikacijmja.