NUNS: Ubica Dade Vujasinović i dalje na slobodi

Vesti 07. apr 201614:13 > 14:17
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije podsetilo je da se sutra, 8. aprila, navršavaju 22 godine od još nerasvetljenog ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, a da je ubica i dalje nepoznat.

„Ubica naše koleginice je i dalje nepoznat i na slobodi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i obećanjima nadležnih državnih organa“ navedeno je u saopštenju NUNS-a. 

Ovo novinarsko udruženja navelo je i da neće prestati da zahteva od policije, tužilaštva i pravosuđa u Srbiji da konačno razreše ovaj zločin i Dadinog ubicu izvedu pred lice pravde. 

„Od nadležnih državnih organa zahtevamo i da utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila“, saopštio je NUNS.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića, koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

„Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga“, navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva. 

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. 

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.