Zašto Srbija gvozdenom logikom odlikuje osobu sa poternice?

Vesti 07. apr 201617:26 > 17:28
N1

Predsednik Tomislav Nikolić povodom Dana državnosti potpisao je ukaze o odlikovanju više od 150 ličnosti i institucija. Među njima je i predsednik Sudana Omar al Bašir, za kojim je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje zbog umešanosti u ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u Darfuru.

U predsedništvu Srbije, odluku pravdaju „gvozdenom logikom“, ali kolika može biti njena cena?

Među brojnim ličnostima i institucijama koje je predsednik Srbije 15. februara odlikovao je i Omar al Bašir, koji je dobio Orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Sudan.

U predsedništvu Srbije ranije danas nismo uspeli da dobijemo objašnjenje zašto je Nikoilić odlikovao nekoga ko je optužen za genocid. Savetnik za spoljnu politiku predsednik Srbije Ivan Mrkić za Danas je rekao da je Al Bašir dobio orden, jer se nalazi na čelu zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Ivan Mrkić je naveo da je pored Sudana, iz istog razloga, odlikovano još tridesetak drugih afričkih država.

„Logika je gvozdena. Ne možemo da preskočimo Sudan zato što poneko ne trpi Bašira. Afrika i drugi ga podržavaju. Nismo ga mi birali, Sudan je članica Ujedinjenih nacija“, kaže Ivan Mrkić, bivši šef spoljnih poslova i sadašnji savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije.

Ovu gvozdenu logiku međutim nije videla koalicija za Međunarodni krivični sud koja je u otvorenom pismu predsedniku podsetila da je Srbija pristupila Tribunalu i ocenila da je dodeljivanje odlikovanja pojedincu pod poternicom u direktnoj suprotnosti sa duhom i svrhom Rimskog statuta – a to je ukidanje nekažnjivosti za najozbiljnije zločine i postizanje pravde za žrtve.

N1

 U Fondu za humanitarno pravo ocenjuju da Srbija ovakvim potezom poslala veoma lošu sliku svetu.

„Mi šaljemo poruku da ne poštujemo Rimski statut koji smo potpisali. Mi šaljemo poruku da ih podržavamo samo zato što imamo neki svoj drugi interes, da podržavamo čoveka koji je optužen za najteže ratne zločine“, kaže Nemanja Stjepanović iz FHP-a.

Prema izveštajima Ujedinjenih nacija, u periodu od 2003. do 2008, u operacijama Vlade Sudana protiv pobunjenika u Darfuru ubijeno je oko 300.000 ljudi, dok je preko dva miliona bilo primorano da napusti svoje kuće.

U intervjuu BBC-u, koji je emitovan danas, al Bašir je odbacio optužbe navodeći da je u pitanju politički sud i naveo da se njegova popularnosti može jasno videti po velikom broju građana koji ga podržavaju.

I pored naloga za hapšenje, al Bašir je prethodnih godina posetio Egipat, Saudijsku Arabiju i Južnu Afriku.

Nikolić: Al Bašir odlikovan zbog Kosova

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara Hasana al Bašira u znak zahvalnosti što ta država nije priznala nezavisnost Kosova, saopšteno je danas iz Predsedništva.

Prema navodima iz Predsedništva, konstruisana je, „iz verovatno senzacionalističkih razloga, vrela politička tema bez normalnog osnova i to u predizborno vreme“.

Dodaje se da je Srbija, u znak zahvalnosti, odlikovala i šefove svih afričkih država „koje poštuju međunarodno pravo i dele naš stav o samoproglašenoj ‘Republici Kosovo“.

„Među njima je i Sudan i mi smo mu izrazili poštovanje kroz dodelu ordena šefu države, koga je birao sudanski narod“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Afrička unija, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje suprotstavile su se presudi MKS i podržale su predsednika Sudana koji je, dodaje se, boravio u zvaničnim posetama brojnim državama, među kojima su i članice Međunarodnog krivičnog suda.

„Srbija u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim krivičnm tribunalom i pridražava se svojih obaveza. Odlikovanje dodeljeno predsedniku Baširu izraz je našeg poštovanja prema sudaskom narodu, kome smo zahvalni na podršci u jednom od najznačajnijih pitanja za naš narod i državu“, piše u obrazloženju.