Ombudsman: Romi jedna od najranjivijih grupa

Vesti 07. apr 201618:09 > 18:10
N1

Zaštitnik građana ocenio je da su i pored ostvarenih rezultata i dosadašnjih nastojanja državnih organa i lokalne samouprave, Romi i dalje jedna od najranjivijih grupa građana koja se suočava sa velikim teškoćama u ostvarivanju i zaštiti svoji prava.

Čestitajući građanima romske nacionalnosti 8. april, Svetski dan Roma, Zaštitnik je naveo da je uz novu Strategiju za njihovo socijalno uključivanje, potrebno da državni ogani što pre donesu i prateći Akcioni plan koji će konkretizovati i operacionalizovati sprovođenje te strategije.

„Donošenje podzakonskog akta, na inicijativu Zaštitnika, koji sistemski uređuje primenu afirmativne mere za upis učenika romske nacionalnosti u srednje škole, značajno doprinosi uspostavljanju transparentne i unapred poznate procedure i dalje podrške romskim učenicima, radi postizanja svrhe primene te mere“, piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je posebno upozorio na težak položaj Romkinja, navodeći podatke Romske ženske mreže prema kojima je prosečni životni vek Romkinja 25 godina manji od proseka u Srbiji.

„Istovremeno, najmanje jedna trećina Romkinja starosti od 15 do 19 godina, imala je jedan porođaj. Zbog toga će Zaštitnik građana nastaviti da insistira na doslednom sprovođenju i zaštiti individualnih i kolektivnih prava Roma, kao i na širenju kulture ljudskih i manjinskih prava“, dodaje se u saopštenju.