RIK naložio listi Borka Stefanovića da otkloni nedostatke

Vesti 08. apr 201617:43 > 17:49
Tanjug/Dragan Kujundžić

Republička izborna komisija naložila je danas grupi građana "Levica Srbije - Borko Stefanović" da otkloni nedostatke izborne liste u roku od 48 sati i dostavi još 74 pravno valjane izjave birača koji podržavaju tu listu.

Kako je rečeno na sednici, Levica Srbije je podnela spisak od 10.657 birača koji podržavaju listu, ali od tog broja samo 9.926 je bilo pravno valjano. 

Pojedini članovi RIK-a zamerili su i što su u periodu od 10. marta skupljani potpisi za grupu građana „Levica Srbije – Borko Stefanović“, a tek je 4. aprila usvojen aneks sporazuma grupe građana sa nazivom izborne liste „Borko Stefanović – Srbija za sve nas“. 

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da ne teba biti previše formalani zbog „sitnica“ i otežavati proglašenje izbornih lista. 

„Odbiti ovu izbornu listu zbog formalnosti, bio bi antidemokratski čin“, rekao je Đurđević.

Članovi RIK-a su jednoglasno izglasali odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu. 

Prema toj odluci određeno je da će se glasanje u Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama obaviti 23. aprila od 07.00 do 20.00 po lokalnom vremenu. Na svim ostalim biračkim mestima u inostranstvu, glasaće se 24. aprila od 07.00 do 20.00 po lokalnom vremenu. 

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju biti objavljeni pre završetka glasanja u Srbiji.

RIK je na sednici doneo rešenje i o izmenama biračkih mesta u Sečnju, Inđiji, Batočini, Svilajncu, Zaječaru, Bajinoj Bašti i Novom Pazaru.