Levica: Nema slobode govora dok se ne reše ubistva novinara

Vesti 11. apr 201620:44 > 20:46
N1

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da se u Srbiji ne može govoriti o punoj slobodi izražavanja dok se ne reše nerasvetljena ubistva novinara.

„Javnost Srbije i građani imaju pravo da znaju u što kraćem roku ko su ljudi koji stoje iza ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović… Već decenijama stoje nerešeni slučajevi i ne može se govoriti, ni o slobodi izražavanja, ni o slobodi novinarske profesije dok se to ne reši, a da ne govorim o nedostatku pravde koja je hronična“, rekao je Stefanović u Čačku.

Podsetivši da je vlast formirala Komisiju za rešavanje Ćuruvijinog ubistva, Stefanović je naveo da se ipak nije daleko odmaklo i da još nema konkretnih rezultata i da se i danas ne zna ko je naredio to ubistvo.

Levica Srbije smatra da se mora uvesti red u pravosuđu, i da treba da se pod hitno isprazne tužilačke fioke, koje su prepune slučajeva za koje se čeka zastarevanje, ; i to mahom protiv pripadnika sadašnje vlasti, rekao je lider Levice Srbije.On je istakao da se politika mora povući iz sudova i da Skupština Srbije ne treba da bira tužioce i sudije već da to treba da rade njihove kolege.

Stefanovć je kazao i da Levica Srbije želi da se povećaju plate zaposlenima u pravosuđu, poboljša njihov položaj, kao i da je neophodno povećati i efikasnost sudova.