Vlada Srbije podržala Jeremića za generalnog sekretara UN

Vesti 12. apr 201611:53 > 19:35
Tanjug/Zoran Žestić

Vlada Srbije pdržala je kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN, potvrđeno je za N1. Odluka je doneta na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je srpskoj vladi i premijeru na ukazanom poverenju i podršci njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara UN istakavši da mu je „velika čast i privilegija da predstavlja zemlju“.

„Kandidatura sa sobom nosi veliku odgovornost i učiniću sve što je u mojoj moći da Srbiju na najbolji način predstavim na svetskoj pozornici“, rekao je Jermeić za televiziju B92.

Jeremić je najavio da putuje za Njujork gde je danas počelo predstavljanje kandidata, ali da ne zna da li će uspeti da se izbori za termin predstavljanja.

„Neće biti lako, ovo je jedna od najvažnijih funkcija, u izborima će biti ukršteni interesi svih velikih sila i kampanja će biti naporna, jer ima mnogo kandidata“, rekao je Jeremić

On je kazao da u trku ulazi sa izvesnim zakašnjenjem, ali sa programom, platformom i konkretnim predlozima kako reformisati UN.

Jeremić je ocenio da će mu prethodna funkcija predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN biti jedna od komparativnih prednosti, jer „u tom smislu ne krećemo od početka“.

Ko je Jeremiću konkurencija za funkciju u UN?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi u Mostaru, gde je na pitanje novinara da li će Vlada Srbije podržati kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN odgovorio da je to moguće.

„Moguće je, ne bih isključio tu mogućnost“, rekao je Vučić posle zajedničke konferencije sa Bakirom Izetbegovićem.

Kako piše beodradska štampa, ova odluka na određen način predstavlja iznenađenje s obzirom da se nekoliko visokih funkcionera Srbije do sada izjasnilo da Jeremić ne može da računa na podršku Srbije u nameri da dođe na čelo UN.

Ostali kandidati su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German, prenosi STA.

Kandidovani su i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, Srđan Kerim, nekadašnji šef makedonske diplomatije, Antonio Gutereš, bivši premijer Portugalije, Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda.

U Ujedinjenim nacijama danas počinje neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koja će po prvi put u istoriji biti javan.