Porodica i prijatelji se oprostili od Nebojše Popova

Vesti 13. apr 201614:14 > 14:16
FoNet/Zoran Mrđa

Porodica, prijatelji, kolege, predstavnici akademske zajednice i poštovaoci oprostili su se danas od jednog od najuglednijih intelektualaca Srbije i bivše Jugoslavije, sociologa Nebojše Popova na ispraćaju za kremaciju na Novom groblju u Beogradu.

Popov je preminuo 7. aprila u 77. godini u Zrenjaninu.

Dugogodišnja saradnica Popova, urednica u listu Republika Olivija Rusovac, rekla je u oproštajnom govoru da je ključna reč koja opisuje Popova sloboda, unutrašnja i spoljašnja.

I njegova neustrašivost borca za ljudska prava, dodala je ona.

Nebojša je bio delatni intelektualac, rekla je, podsećajući da je karijeru počeo kao predavač na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“.

FoNet/Zoran Mrđa

Prema rečima Rusovac, Popov je imao široku intelektualnu lepezu.

Njegovo veliko delo nisu samo knjige, već i Republika, naglasila je ona, navodeći da je taj list podjednako bio posvećen intelektualnom svetu i radnicima i njihovim pravima.

Kako je rekla Rusovac, u svojoj poslednjoj knjizi „Kako smo dospeli dovde“, izdatoj ove godine, Popov je ostavio poruku: Svako nek radi na sebi!

Ispraćaju Popova prisustvovali su brojni novinari, režiser i scenarista Dušan Makavejev, profesori univerziteta Ilija Vujačić, Dragoljub Mićunović, Kosta Čavoški, Branka Prpa, predstavnici civilnog društva, među kojima Nataša Kandić, Borka Pavićević, Vesna Pešić i ostali predastavnici društvene i medijske zajednice.