Mađarski pokret: Država umešana u falsifikovanje potpisa

Vesti 14. apr 201617:48 > 17:50
N1

Mađarski pokret (MP) optužio je Republičku izbornu komisiju da je prilikom donošenja rešenja o odbijanju republičke liste MP i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) prekršila zakon a državu da je umešana u falsifkovanje potpisa.

„Osnovna načela Zakona o opštem upravnom postupku su obavezujuća u svim postupcima koje vode organi javne vlasti i u kojima se odlučuje o pravima i obavezama, a ovo što je RIK uradio je sramota za profesiju koju i ja zastupam“, rekao je novinarima jedan od osnivača MP Tamaš Korhec.

On je kazao da je njihova lista od strane RIK-a dobila rok da ispuni jedini nedostajući uslov, odnosno da dopuni listu sa 194 važeća, overena potpisa podrške građana, „a da su oni zapravo predali 300 puta više overenih potpisa nego što je nedostajalo“.

„Nakon toga, RIK je naknadnom kontrolom, retroaktivno, pod veoma sumnjivim okolnostima, ustanovio da među onim izjavama birača koji su već prihvaćeni kao važeći, ima onih koji su nevažeći“, rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, predstavnici liste MP i DZVM nisu dobili mogućnost da se izjasne o novim okolnostima, niti je od njih zatraženo da se pismeno izjasne ili dostave nove potpise.

„Nismo mogli da znamo da pečat nije korišćen sa ovlašćenjem i zbog toga bi ovakva odluka morala da bude poništena“, upozorio je Korhec.

Član MP Laslo Varga je rekao da je reč o jednom „industrijskom falsifikovanju potpisa i o organizovanom kriminalu“, zbog čega je optužio državu da je učestvovala u ovim radnjama.

„Do ovolikog broja falsifikovanih potpisa ne bi došlo da u ovo nisu umešani i određeni delovi državnih struktura. To nisu mogli da rade neki pojedinci koji su smislili da će nekima da pomognu a nekima da odmognu, kazao je Varga dodavši da je „u pitanju organizovana podvala“.

On je dodao i da će nastati komplikovana pravna situacija ukoliko Upravni sud usvoji njihovu žalbu, jer su izborne liste već proglašene, ali da je MP postupio po preporuci RIK-a.

„Prevaru su učinili oni koji su prikupljali potpise na teritoriji Beograda, čiju pomoć smo bili prinuđeni da prihvatimo, jer smo za vreme trajanja postupka koji je vođen protiv naše liste u Bečeju bili primorani da na nedelju dana obustavimo prikupljanje potpisa na teritoriji Vojvodine“, rekao je Varga.

Lider DZVM Aron Čonka je rekao da koalicija trenutno nailazi na „totalnu medijsku blokadu“, naročiti u medijima na mađarskom jeziku, a zatim je optužio i list Mađar so dasu loše preneli njegovu današnju izjavu.

Republička izborna komisija saopštila je 12. aprila da je naknadnom proverom otkriveno da je izborna lista „Mađarski pokret – za promene – DZVM“ podnela izjave birača overene pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu koji nije u upotrebi.