Beograd nagradio Radulovića, Glogovca, Despića, Orlovića…

Vesti 19. apr 201613:58 > 14:00
N1

U Skupštini Beograda svečano su dodeljene godišnje Nagrade grada Beograda za 2015. godinu, a među 19 dobitnika su i violinista Nemanja Radulović, glumac Nebojša Glogovac, kompozitor Dejan Despić, slikarka Milica Stevanović, profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović.

Godišnje nagrade dodeljuju se u 19 kategorija, a posebna priznanja „Svetislav Stojanović“ dodeljuju se pojedincima i organizacijama koje su se istakle svojom aktivnošću.

Nakon dodele nagrada gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je ova nagrada velika obaveza, jer dobitnici svojim radom daju primer mladima kako da se ponašaju.

„Nadam se da ćete našim generacijama dati primer kako mogu na bolje da se menjaju. I u našoj zemlji može uspeh da se postigne i nadam se da će ubuduće mladi ostajati u Beogradu“, rekao je Mali.

U ime dobitnika na nagradi je zahvalio dobitnik nagrade za društvene i humanitare nauke Slaviša Orlović, koji je istakao da je ova nagrada pokazatelj da su sport, kultura i nauka takođe bitni, ne samo investicije.

„Nismo stvarali da bismo dobili nagradu, ovo je poziv našim kolegama, da iako uslovi nisu idealni, nastave da se trude. Neka nagrada inspiriše buduće stvaraoce, jer samo tako ima smisao“, rekao je Orlović.

Dobitnik nagrade za književnost i prevodilaštvo je Petar Cvetković, za pozorišno stvaralaštvo glumac Nebojša Glogovac, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja dobio violinista Nemanja Radulović.

Nagrada za radio i televizijsko stvaralaštvo pripala je reditelju Vuku Ršumoviću za film „Ničije dete“, za likovno i primenjeno stvaralaštvo Milica Stevanović.

Priznanje za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo dodeljeno je kompozitoru Dejanu Despiću, a nagradu za novinarstvo dobio je novinar Radio-televizije Srbije Vladimir Palikuća.

Godišnju nagradu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka dobili su Aleksandra Maluckov i Ljupčo Hadžijevski, a za oblast medicine nagadu su dobili Miroslav Đorđević i Lazar Davidović.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za arhitekturu i urbanizam je Vlada Slavica, a za poljoprivredu Milivoj Stevanović.

Za doprinos u obrazovanju nagradu je dobila vaspitačica u čukaričkom vrtiću „Radosno detinjstvo“ Elizabeta Maksović, a nagradu za sport fudbalski reprezentativac Srbije do 20 godina Marko Grujić.

Za herojsko delo nagrađen je jerej Vladimir Marković za rad u organizaciji Versko-dobrotvorno starateljstvo i Crkvenoj narodnoj kuhinji, dok je priznanje za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda dobila profesorka Radmila Marinković.

U kategoriji stvaralaštva mladih u oblasti nauke nagrađen je Mladen Stajić.

Dobitnici nagrada „Svetislav Stojanović“ su Marko Jović iz vatrogasno – spasilačkog bataljona Zvezdara i Vatrogasno spasilačka četa Zemun.

Ove godine žiri nije dodelio priznanja za pronalazaštvo i nagradu za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti.

Na svečanosti u Skupštini grada bile su prisutne brojne zvanice iz javnog života Srbije, predstavnici verskih zajednica u Srbiji i civilnih organizacija.

Za umetnički program bili su zaduženi studenti Akademije muzičkih umetnosti. Godišnja nagrada grada Beograda dodeljuju se u okviru manifestacije „Dani Beograda“.