Proglas Levice Srbije: Srbija za sve nas

Vesti 20. apr 201614:57 > 15:01
Fonet

Verujemo da Srbija može biti dostojanstveno i pravedno društvo zadovoljnih i ponosnih žena i muškaraca, Srbija za sve nas, poručuje se u Proglasu Levice Srbije i dodaje da je neophodno povećanje cene rada, kao i izjednačavanje plata muškaraca i žena.

Danas se slepo povlađuje stranim investitorima i domaćim tajkunima po cenu potpunog ukidanja radničkih prava i uništavanja društvenih resursa, a to ne daje perspektivu nikome u Srbiji, ukazuje Levica Srbije.

Srbiji je neophodno povećanje cene rada, efikasna antimonopolska politika, snažna državna podrška samozapošljavanju i preduzetništvu, a naročito kolektivnim privrednim inicijativama i projektima, navodi se u Proglasu.

Rodna ravnopravnost je u Srbiji drastično degradirana za poslednjih 20 godina, ističe Levica Srbije i dodaje da žene moraju biti jednako plaćene kao i muškarci za isti posao, dok se onima koje rade kućne poslove mora obezbediti penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Zdravlje nije i ne može biti privilegija bogatih, nego pravo koje je potpuno dostupno svim građanima. Levica Srbije želi veća ulaganja u zdravstvo, da lekari imaju dostojanstvene uslove za rad, zatim bolje socijalno osiguranje nezaposlenih i svih drugih koji ne mogu da obezbede svoju egzistenciju. Pristojan krov nad glavom takođe ne sme biti privilegija, a Srbija već godinama nema takvu državnu pomoć stanogradnje“, navodi se u Proglasu.

Ova stranka se zalaže za kontinuiranu politiku državne podrške izgradnji dostupnih stanova, pri čemu „dostupno“, kako se navodi, mora biti usklađeno sa mogućnostima građana.

„Ne želimo da budemo građani zemlje u kojoj se kupuju diplome i radna mesta, bilo podaništvom, bilo partijsko-rođačkim vezama. Ne želimo privatno obrazovanje koje proizvodi visoku prolaznost, slabo obrazovane diplomce i doktorske plagijate, već društvo koje ulaže u obrazovanje i nauku“, ističe Levica Srbije.

Stranka naglašava da su ključni resursi jednog društva suviše važni da bi bili u rukama pojedinaca čiji je glavni interes profit i dodaje da nije tačno da se imovinom može upravljati odgovorno samo ako je u privatnim rukama.

Levica poručuje da svi moraju ustati u odbranu demokratije, medija i građanskih sloboda jer je ukidanje slobode govora i mišljenja uvod u gubitak svih drugih sloboda.

„Srbija mora biti ponosna na svoj antifašizam i levičarsko nasleđe i sa gnušanjem odbacujemo rehabilitaciju kolaboracionista, homofobiju… Želimo da budemo deo Evrope, ali ne na njenoj periferiji kao izvor jeftine radne snage. Drugačija Srbija je moguća, bolja i pravednija, Srbija za sve nas“, navodi se u proglasu.

Proglas su potpisale političke organizacije sa liste „Borko Stefanović – Srbija za sve nas“, kao i pojedine sindikalne organizacije, intelektualci i javne ličnosti.