Vučić: Opozicija prešla cenzus pod čudnim okolnostima

Tanjug/Oksana Toskić

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je ta stranka na današnjoj sednici Predsedništva donela odluku da u subotu, 28. maja, bude održana vanredna Skupština SNS-a, nakon čega će, kako očekuje, biti formirana i Vlada Republike Srbije.

Vučić je, osvrćući se na rezultate jučerašnjih izbora, rekao da su opozicione stranke prešle cenzus pod čudnim okolnostima, ali da će SNS poštovati odluku državnih organa. On je rekao da je čudno to što su opozicione stranke i CRTA tokom jučerašnjeg dana govorili o nepravilnostima na izborima, da bi na kraju, kako je rekao, samo SNS prijavio nepravilnosti u vezi sa kružnim glasanjem u Vranju i razbijanjem glasačke kutije u Ribniku kod Jagodine. Ni u jednom od ta dva slučaja prekršaju nisu napravili pripadnici SNS-a, istakao je Vučić.

Lider naprednjaka je zamerio medijima i poziciji što su kritikovali Republiku izbornu komisiju što ne izlasi sa rezultatima, iako je RIK radio tokom cele noći, dok se Pokrajinska izborna komisija nije oglašavala o rezultatima danas do 14 časova.

“Potrebno je da se izazovu hoas i nestabilnost. Ja nisam lopov za razliku od onih koji su krali glasove i uzimali ih iz Bodruma i Soluna. Bolje da ne vladam, nego da jedan glas ukradem”, poručio je Vučić.

On je ocenio i da se tačnim pkazala njegova ocena da bi se u slučaju da SNS nije osvojila apsolutnu većinu na izborima, cela opozicija ujedinila i u roku od 15 sekundi se dogovorila o formiranju većine i prelazne vlade.

Vučić je dodao da je izbori protekli u mirnoj atmosferi, i da je veoma zadovoljan rezultatom SNS-a koji je osvojio gotovo 100.000 glasova više nego pre dve godine kada su, kako podesćea, započete teške reforme. Uprkos tome, SNS će ipak imati manje poslanika nego 2014. budući da je više lista prešlo cenzus, ali lider naprednjaka kaže da ga to ne brine.

“Nije ga sramota (Pajtića) što je dobio 8 posto i preti ljudima (u RIK-u), maltretira ih. Zahvaljujući narodu, mi ne moramo da birnemo, sve mogu da ih potrpaju (u parlament), većinsku volju naroda na mogu da promene”, rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je rekao i da želi da sastavi ozbiljan plan i program za naredne četiri godine, a da već od sutra nastavlja sa redovnim aktivnostima – polaganjem kamena temeljaca i otvaranjem novih fabrika.

Kada je reč o potencijalnim koalicijama, Vučić je rekao da nije u žurbi da bilo koga zove, kao i da je iz stavova drugih stranaka zaključio da oni ne žele u koaliciju sa SNS-om. Kada je o Vojvodini reč, Vučić je najavio koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara, kao i da će predložiti da Ištvan Pastor ostane predsednik Skupštine Vojvodine.

Sa sednice Predsedništva SNS-a izveštava Ana Kaplij: