Vulin: U Juri samo manje nepravilnosti

Vesti 28. apr 201613:59 > 14:04
Tanjug/Oksana Toskić

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin izjavio je da je fabriku za proizvodnju kablova Jura u Leskovcu više puta obilazila inspekcija rada i da su utvrđene manje nepravilnosti, ali ne one o kojima se piše u medijima.

„Bilo je manjih nepravilnosti i sve su one sankcionisane, ali ne onakvih o kojima se piše“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu na skupu povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu.

Radnici Jure u Leskovcu protestovali su što rukovodstvo traži od njih da rade na drugi dan pravoslavnog Uskrsa, 2. maja.

Prema pisanju Danasa, štrajk u toj fabrici nije samo posledica nezadovoljstva radnika što ne mogu da dobiju jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, već fizičko i mentalno zlostavljanje kojme su izloženi, na koje niko iz vlasti ne reaguje.

Vulin je kazao da niko od radnika u fabrikama južnokorejske Jure u Srbiji nije prijavio zlostavljanje dok je bio u radnom odnosu.

„Radnici prijavljuju nepravilnosti tek kad prestanu da rade. Zato apelujem na sve radnike u Srbiji koji se osećaju ugroženo da to odmah prijave, a ne tek kad odu iz firme“, istakao je Vulin.

On je dodao da inspekcija rada odmah po dobijanju prijave ide na teren i da je prošle godine obavljeno više od 80.000 kontrola.