Najviše sredstava prikupila Fondacija "Dragica Nikolić"

Vesti 04. maj 201610:21 > 15:48
Tanjug/Oksana Toskić

Fondacija Novaka Đokovića verovatno je najpoznatija od svih sličnih ustanova u Srbiji, ali je tek na osmom mestu po visini sredstava prikupljenih i potrošenih u Srbiji, dok su ispred i iza njega poprilično izjednačni u broju i angažmanu: političko-lobističke grupe, političko filantropske i stvarno filantropske, piše dnevnik Danas.

Na prvom mestu, bez konkurencije, suvereno vlada Fondacija „Dragica Nikolić“. Sa samo dva zaposlena u 2014, dobrotvorna organizacija supruge predsednika Srbije Tomislava Nikolića prikupila je čak 409 miliona dinara, a toliko je otprilike i potrošila na razne humanitarne aktivnosti.

Fondacija nema internet prezentaciju (izuzev kratkog opisa na supruga.predsednik.rs), ali podaci iz registra fondacija pokazuju da je upraviteljka fondacije Violeta Karić, članica poznate porodice koja je u koaliciji sa SNS. Članica Upravnog odbora Fondacije je Milena Nikolić, Dragičina snaja.

Danas navodi da ova fondacija iz godine u godinu beleži oštar rast prihoda i da je to u javnosti izazvalo sumnje u to da kompanije ne daju novac Fondaciji iz čovekoljublja, već zbog statusa osnivača – supruge predsednika Republike, to jest iz interesa.

Fondacija ulaže u razne oblasti uglavnom vezane za decu, a između ostalog je donirala aparat za veštačko disanje Institutu za neonatalogiju, više aparata bolnici u Vršcu, paketiće porodilištu Kliničkog centra, pa čak i kuću seoskoj porodici koju odgaja samohrani otac.

Sa više od 400 miliona dinara prihoda u 2014. fondacija supruge predsednika Tomislava Nikolića ubedljivo je najimućnija dobrotvorna organizacija u državi.

Fond za otvoreno društvo, koji su zajedno osnovali Soroš i Sonja Liht, drugi na listi, u 2014. ostvario je čak 350 miliona dinara prihoda, dok svi ostali zarađajuju daleko manje.

Na trećem mestu je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ sa prihodom od 190 miliona dinara, koja ulaže u pomoć raseljenim i zbeglim porodicama i u saradnji sa Unikredit bankom pomaže malim preduzetnicima. Sledeći na listi je Egzit, a prvih pet zatvara Trag fondacija koja se bavi razvojem lokalnih zajednica.

U prvih deset su još i Delta fondacija, koja gradi rehabilitacione centre za invalidna lica i decu, B92 fond koji nabavlja opremu za porodilišta, Đokovićeva fondacija koja se bavi predškolskim obrazovanjem, Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić za „pomoć postjugoslovenskim društvima
da uspostave vladavinu prava“ i fondacija Panonija koja radi na unapređenju javnog informisanja na mađarskom jeziku.

Dragica Nikolić svoja dva zaposlena plaća po 146.000 dinara u proseku bruto, piše Danas.

Fondacija Novak Đoković: Niko nema toliku zaradu

Fondacija “Novak Đoković” saopštila je, reagujući na tekst lista “Danas”, da nijedan zaposleni, a ima ih sedam u Fondaciji, nikada nije imao ni bruto ni neto iznos zarade od 688.500 dinara mesečno, kako se navodi u tekstu.

“Kako bi javnost bila pravilno informisana napominjemo da se zarade zaposlenih ne isplaćuju iz donacija, nego iz fonda koji su osnovali naši osnivači. Sve donacije koje prikupimo su 100 odsto usmerene na implementaciju projekata i programa i direktno pomažu deci Srbije. Fondacija najveći deo donacija prikuplja u inostranstvu, a najveći pojedinačni donatori su naši osnivači Novak i Jelena Đoković”, navodi se u saopštenju Fondacije “Novak Đoković”.