Ljubomir Simović: Vučić ne prestaje da glumi sam sebe

Vesti 05. maj 201611:18 > 11:25
Youtube/Printscreen/RTS

Na srpskoj političkoj sceni, prepunoj aktera koji neprekidno menjaju uloge i kostime, teško bi bilo naći ličnost teatralniju od Aleksandra VUčića, kaže veliki srpski pisac i akademik SANU Ljubomir Simović u ekskluzivnom intervju za Novu ekonomiju.

„On sve nas shvata kao publiku, pred kojom, tokom dvadeset i četiri časa, ne prestaje da glumi samoga sebe. I to na svim scenama, na svim TV kanalima, u svako doba dana i godine. On spasava zemlju, dovodi strane investitore, preseca vrpce, otvara mostove i auto-puteve, otvara klanice, otvara robne kuće… Pritom je pristupačan i neposredan, rukuje se sa radnicima, novinarima se obraća po imenu, a ne propušta ni priliku da demonstrira i svoju familijarnost sa šefovima vlada i država. ž Mađarskog premijera, tako, oslovljava sa ‘Viktore’, dok o nemačkoj kancelarki govori kao o ‘Angeli’. Da ne govorim o neprekidnom pominjanju naših nemačkih, naših kineskih, naših arapskih i drugih prijatelja“, rekao je Simović u intervjuu Tamare Nikčević.

„Mnogo je i za biografiju političara“

Više nego ta premijerova stalna predstava, kako kaže, njega zanima njegova politika.

„Bojim se da je ona prepuna kontradikcija, koje je teško pomiriti i složiti ih u jednu smislenu celinu. Glavni cilj njegove politike je ulazak Srbije u Evropsku uniju. Ali kako se sa tim može usaglasiti njegova koalicija sa Srpskom narodnom partijom Nenada Popovića, čiji je glavni cilj da se spreči da Srbija pristupi Evropskoj uniji? I da, nasuprot tome, uđe u uniju sa Rusijom? Nije teško setiti se da je Vučić, u aprilu 1999. godine, zajedno sa Šešeljem i Nikolićem, pred Skupštinom proslavljao pristupanje Jugoslavije, odnosno onoga što je od nje ostalo, uniji Rusije i Belorusije, koje su u Skupštini izglasali prethodnog dana. Ako je sada u stvaranju koalicije između narodnjaka i naprednjaka proradila ta saglasnost, šta ostaje od glavnog cilja naprednjaka – priključenja Srbije Evropskoj uniji?“, pita akademik Simović.

On podseća da je takvih kontradikcija u Vučićevoj politici bilo „koliko hoćete“.

„Ja ću se zadržati samo na jednoj. Vučić se u Srebrenici poklonio bošnjačkim žrtvama. A sećamo se da je on, dok je na politički teren izlazio u dresu sa Šešeljevim likom, na Novom Beogradu, preko table ‘Bulevar Zorana Đinđića’ lepio novo ime: ‘Bulevar Ratka Mladića’. Ne znam kako sve to može da stane u jednu biografiju, pa makar ona bila i biografija jednog političara“, zaključuje.

„Na fakultetima predaju kvazidoktori nauka“

Kako ističe, bilo je krajnje vreme da se o problemu lažnih diploma i lažnih doktorata otvoreno i oštro progovori, a način na koji je tema otvorena za okruglim stolom u organizaciji Odbora za visoko obrazovanje SANU je bio pravi.

„Tim pre što ni akademska zajednica ni pravosuđe na to prethodno nisu reagovali na pravi način. Kada kažem da nisu reagovali na pravi način, mislim na poništavanje kupljenih diploma, na oduzimanje doktorskih titula do kojih se došlo prepisivanjem tuđih radova. Mislim čak i na krivično gonjenje“, rekao je akademik Simović i podsetio na to da su istovremeno na sve strane počele da niču razne visoke škole, fakulteti, univerziteti…

„Naravno, ne sa namerom da se od Lapova napravi Harvard, nego da se zarade pare. Profesor Ljubiša Rajić je u svoje vreme upozoravao da mi nemamo dovoljno nastavnog kadra za tolike visoke škole. Sećam se i da je jedna od njih, preko oglasa u ‘Politici’, nastavnička mesta nudila studentima koji su tek diplomirali, a u obzir da zasednu za katedru dolazili su čak i oni koji su se tek nalazili pred diplomskim ispitom“.

On je prokomentarisao reči akademika Dušana Teodorovića, predsednika Odbora za visoko obazovanje SANU koji je rekao da na našim privatnim fakultetima predaju „kvazidoktori nauka“, i da se na tim fakutetima „navodno obrazuje, još gori kadar, tragičan i polupismen“, kao i da je doktorska disertacija gradonačelnika Beograda Siniše Malog strašan plagijat.

„U pomenutom intervjuu on ukazuje i na činjenicu da je gradonačelnik Beograda, koji je po struci ekonomista, dobio doktorat iz tehničkih nauka! On otkriva da je u komisiji koja mu je na osnovu takve disertacije dodelila titulu doktora nauka, bilo troje ljudi čije su reference katastrofalne, u suštini nikakve. To su teške optužbe, koje valjda nigde u svetu ne bi prošle bez ikakvih posledica. Nigde osim kod nas“, kaže akademik Simović.

„Srbija prepuna doktora iz Siguense, gde su i magarci dobijali diplome“

Sve što se događa sa prodajom i kupovinom diploma, sa sumnjivom proizvodnjom profesora i doktora nauka, podseća ga na seoskog paroha, lika iz Servantesovog Don Kihota, „koji je bio učen čovek i dobio je stepen doktorski u Siguensi“.

„Naš prvi prevodilac Don Kihota, Đorđe Popović Daničar, čitaocu daje sledeće objašnjenje: ‘U ono vreme bilo je u Španjolskoj malih univerziteta, koji su za novce ma kakvoj budali davali stepen doktorstva. Siguensa je bila na glasu, da doktorstvo daje i magarcu za dva dublona’. Bojim se da je Srbija prepuna doktora iz Siguense. Sve te arhitekte, pravnike, ekonomiste… Za to vreme, premijer i gradonačelnik Beograda, polažući kamen temeljac za kulu iz Dubaija, poziraju pred kamerama, sa lopatama u rukama“, rekao je akademik Simović u novom broju Nove ekonomije.

Ostatak intervjua sa akademikom SANU Ljubomirom Simovićem možete u pročitati u najnovijem broju Nove ekonomije.