Učenje na daljinu – novi način spremanja prijemnog ispita

Vesti 09. maj 201609:39 > 09:42
N1

Učenici osnovnih i srednjih škola, pored standardnih priprema za polaganje prijemnih ispita, sada imaju mogućnost da se spremaju i online na portalu Učenje na daljinu.

Kako su istakli Zoran Jakovljević, idejni tvorac tog obrazovnog portala i direktor Matematičke gimnazije i jedan od predavača na sajtu Srđan Ognjanović, učenici mogu, preko snimljenih video lekcija da spremaju sedam predmeta za prijemni u srednje škole.

Gosti Novog dana su istakli da se na sajtu takođe mogu polagati i testovi, po istom principu kako oni izgledaju i na prijemnom.

Budući studenti takođe, mogu da se obrazuju na ovom sajtu i za sada imaju snimljene lekcije za pripreme matematike za sve tehničke fakultete kao i srpskog i istorije.

“Privatni časovi su decenijska tradicija, ali roditelji su sve siromasniji pa ovakvo učenje omogućava da se, po prihvatljivijoj ceni, učenici bolje pripreme”, kaže profesor Ognjanović.

Komentarišući obrazovni sistem u Srbiji, on ističe da je on dobar i da ne zaostajemo puno za razvijenim evropskim državama ali da je činjenica da su neke refoprme neophodne. “Planovi i programi se nisu menjali 30 godina, to treba menjati”, kaže direktor Matematičke gimnazije napominjući da su glavni problemi finansijski ali da je problem i neorganizaija.

Zoran Jakovljević kaže da su dosadašnje reakcije i dece i profesora na učenje online veoma pozitivni. Dodaje da je procedura logovanja na portal veoma jednostavna.

Planiraju, ističe on, da od septembra na portalu učenicima bude omogućena i podrška za pismene i kontrolne zadatke.