Samo ekstremistima odgovara zaoštravanje odnosa sa Hrvatskom

Vesti 30. nov 201419:21 > 19:24
N1

Puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu dovelo je do oštrih reči na relaciji srpske i hrvatske Vlade. Sam Šešelj tvrdi da mu je pristup srpskim medijima onemogućen, te da je zato preko hrvatskih, svuda postao glavna vest.

O pogoršanim odnosima Srbije i Hrvatske razgovarali smo sa Zoranom Pusićem iz hrvatskog Građanskog odbora za ljudska prava i Aleksandarom Popovim iz novosadskog Centra za regionalizam.

Obojica se slažu da zatezanje odnosa dve zemlje odgovara jedino Šešelju i ekstremistima na obe strane.

„Ovakva atmosfera odgovara ekstremistima na jednoj i drugoj strani. A škodi i hrvatskom i srpskom narodu. Srpska politika danas nedvosmisleno se opredelila za put prema Evropi i to Šešelju jako smeta“, kaže Pusić.

On takođe, smatra da je otkazivanje posete hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu greška.

Aleksandar Popov smatra da je Vlada Srbije trebalo, nakon Šešeljeve prve izjave o Velikoj Srbiji, da izađe u javnost sa saopštenjem u kojem će istaći da ona podržava teritorijalni integritet zemalja u regionu.

On ističe da se mogla čuti prejaka retorika sa obe strane i da od ovakve situacije samo lider radikala može imati korist.

„I ranije smo imali periode zahlađenja odnosa sa Hrvatskom ali su se stvari vraćale u normalu. Ja se nadam da ćemo konačno shvatiti da smo kao susedi upućeni jedni na druge i da će Hrvatska podržati Srbiju na putu ka EU“, ističe Popov.