Odložen početak suđenja Momčilu Perišiću

Vesti 20. maj 201617:29 > 17:31
N1

Početak suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je optužen za odavanje poverljivih informacija, odložen je za 5. juli, odlučeno je u Višem sudu.

Uz Perišića su optužene još dve osobe Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a odbrana traži da suđenje bude otvoreno za javnost.

Perišićev pravni zastupnik, advokat Novak Lukić rekao je Beti da je početak suđenja odložen za 5. jul, jer se čeka odluka „o izdvajanju nezakonito prikupljenih dokaza“ kao i stav o prisustvu javnosti tokom procesa.

„Iznosili smo dosta argumenata u vezi nezakonitog prikupljanja dokaza i tražili da se ti dokazi izdvoje što je delimično usvojeno a na šta se žalio javni tužilac tako da se čeka odluka o tome“, rekao je Lukić. 

On je naveo i da je drugi razlog za odlaganje početka suđenje to što nadležni organi još nisu odgovorili na pitanje sudije da li javnost treba da bude isključena sa suđenje, s obzirom da je od događaja prošlo gotovo 15 godina. 

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru. 

Postupak protiv njega prvo je, te godine, vodilo bivše vojno tužilaštvo a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od menjanja sudskog sistema. Perišić, koji je u međuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.