Tužilaštvo Tribunala traži da se Šešelj vrati u Hag

Vesti 01. dec 201413:45 > 19:26
Tanjug/Srđan Ilić

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da raspravno veće vrati optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji.

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji „potkopao“ duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, „iz humanitarnih razloga“ donelo raspravno veće predsedavajućeg Žan Klod Antonetija.

Tužilaštvo stoga zahteva da ta odluka bude opozvana, da Šešelju bude naloženo da se vrati u Hag i da se, potom održi rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Očigledno je da je poverenje raspravnog veća u Šešeljevo ponašanje bilo bez osnova. On je izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal. On je zapretio ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom. On je jasno pokazao da njegovo zdravstveno stanje nije prepreka davanju neprihvatljivih javnih izjava koje su uvredljive za zajednice žrtava. Takođe, dao je izjave koje dovode u pitanje procenu raspravnog veća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja“, piše u podnesku tužilaštva.

Šta je sve Šešelj izjavljivao po povratku u Srbiju?

Kao dokaz tužioci navode izjave Šešelja da se neće dobrovoljno vratiti u Hag na izricanje presude i da „može samo javno da žigoše izdajnike koji prave nagodbe sa tužilaštvom za niže kazne i pristaju da lažno svedoče za tužilaštvo“.

Raspravno veće je, odlukom da pusti Vojislava Šešelja bez njegovog obavezivanja da će se pridržavati propisanih uslova, stavilo srpske vlasti u „neugodan i čudan položaj“, navelo je Tužilaštvo.

Citira se i Šešeljeva „čestitka“ srpskim četnicima „na oslobađanju Vukovara“, kao i njegova izjava da nikada neće odustati od Velike Srbije.

Tužilaštvo se, takođe, poziva i na Šešeljevu izjavu da su pregledi u Beogradu pokazali da „tumori nisu pronađeni nigde osim na njegovoj jetri“.

„Ti tumori nisu veliki… Približno dva meseca će biti potrebno da se odredi da li je neophodna operacija ili je moguće lečenje hemoterapijom“, rekao je Šešelj u jednom intervjuu, dodajući da mu je bavljenje politikom najbolji lek.

Time je Šešelj, navodi Tužilaštvo, prekršio uslov za privremeno oslobađanje da neće ometati sprovođenje pravde.

„U najmanju ruku, Šešeljevo ponašanje narušava bilo kakvu osnovu za uverenje raspravnog veća da će se Šešelj pridržavati uslova za privremeno oslobađanje, a da se na to nije izričito obavezao. Trebalo bi zahtevati da se Šešelj na to obaveže ne samo da bi se obezbedio integritet procesa pred Tribunalom, nego i da bi se osigurao pravičan tretman za Srbiju“, piše u zahtevu tužilaštva.