Iskaz preminulog čuvara ne može na sud

Vesti 26. maj 201618:09 > 19:13
N1

Od bespravnog rušenja privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici, prošlo je mesec dana, a Više tužilaštvo još nije pokrenulo istragu o tom slučaju. I dalje je u toku predistražni postupak. Smrt Slobodana Tanaskovića, jednog od svedoka događaja u Savamali, koji je preminuo na VMA, u međuvremenu izaziva brojne kontroverze.

Tanasković je o događajima u Savamali dao iskaz policiji, međutim, s obzirom na to da se radi o predistražnom postupku njegovo svedočenje ne može biti korišćeno ukoliko bude pokrenuta istraga, ili u eventualnom sudskom procesu.

Da li je u noći između 24. i 25. aprila, kada su rušeni objekti u Savamali, počinjeno neko krivično delo i ko ga je počinio? Kako bi javnost dobila odgovore na ova pitanja policija je po nalogu tužilaštva tek desetak dana posle događaja počela da prikuplja podatke. Odgovora, međutim, i dalje nema. Zaštitnik građana u intervjuu Nedeljniku ocenjuje da se radi o „najopasnijoj aferi aktuelne vlasti“.

„Ne znam da li su svi svesni da je organizovana, motorizovana, opremljena, maskirana grupa ljudi dva sata držala pod opsadom jedan deo teritorije Srbije, suspendovala njen suverenitet usred glavnog grada, zarobila građane koji su se tu zatekli i otišla kada je smatrala da je završila posao. Nadležni državni organ – policija, nije smeo da reaguje, čak ni da dođe kada je sve bilo gotovo, plašeći se valjda, kako je ministar objasnio, pokidanih strujnih kablova!“, rekao je zaštitnik građana Saša Janković.

Smrt Slobodana Tanaskovića, koji je o tome šta se dešavalo u Hercegovačkoj govorio za medije, izazvala je brojne reakcije u kojima se državni organi optužuju za njegovu smrt, ili se on diskredituje kao svedok.

Stručna javnost upozorava da je, zbog toga, obaveza nadležnih da rasvetle ceo slučaj sada još veća.

„Niko ne bi smeo da zloupotrebljava ovu tragediju. Ona mora da se vrati u pravne okvire. Tužilaštvo najpre treba da postupa zbog svega onoga šta se dešavalo tokom noći kada su rušeni objekti u Savamali i da na taj način i javnost konačno sazana šta se u tom trenutku dešavalo“, napominje Milan Antonijević, predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).