Vučić jednoglasno predsednik, četiri potpredsednika SNS

Tanjug/ Tanja Valič

Srpska napredna stranka održala je sednicu stranačkih organa. Izborna skupština jednoglasno je izabrala Aleksandra Vučića za predsednika stranke, kao i četiri potpredsednika, umesto dosadašnjih šest. Vučić je poručio da će ponovo biti "premijer za toalete".

Vučić je ranije predložio četiri kandidata za potpredsednike, koji su jednoglasno izabrani. To su Milenko Jovanov, Miloš Vučević, Marko Đurić, Marija Obradović, a za predsednika IO Darko Glišić, sadašnji predsednik opštine Ub.

Dva potpredsednička mesta ostala su upražnjena i oni će naknadno biti izabrani.

Izborna skupština Srpske napredne stranke završena je posle skoro tročasovnog rada. Odmah posle skupštine usledila je sednica Glavnog odbora SNS-a.

Za Aleksandra Vučića i četiri nova „mlada“ potpredsednika glasalo je svih 3.862 delegata.

Glavni odbor Srpske napredne stranke ovlastio je Predsedništvo stranke da pregovara o koalicijama na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Milenko Jovanović je novinarima nakon sednica Glavnog odbora rekao da će se truditi da ispuni očekivanja koja su pred njega stavljena i da će se truditi da se „spirala poraza Srbije zaustavi i da počnemo da beležimo pobede“.

Vučević je novinarima kazao da je vreme da se SNS posveti stranačkim pitanjima, ali i građanima.

Upitan da li će i dalje biti gradonačelnik Novog Sada, jer, kako je najavljeno, ljudi koji imaju stranačke funckije neće moći da budu u izvršnoj vlasti, on je kazao da će to biti poznato 17. juna za kada je zakazana sednica Skupštine grada Novog Sada.

Marija Obradović je ocenila da su novi potpredsednici SNS-a izabrani u skladu s tim kako su se ponašali kao stranački aktivisti i svoje postavljenje na funkciju vidi kao podršku lidera naprednjaka Aleksandra Vučića ženama u politici.

Upitana o tome kakvi su to novi kontrolni mehanizmi koje uvodi SNS za svoje odbore, ona je kazala da stranka planira da kontrola bude više savetodavna i da se naprave bolji timovi.

Marko Đurić rekao je da će SNS s novim, ali i starim funkcionerima i dalje „visoko držati barjak promena“.

„Mi smo Srbiju postavili iznad SNS“

Tanjug/ Tanja Valič

Delegati su na skupštini razmatrali izveštaj o radu stranke, predlog izmena Statuta i birali predsednika, zamenika predsednika i potpredsednike SNS-a.

„Neko je morao građanima Srbije posle decenija propadanja da kaže da aspirin i andol ne mogu da poprave zdravlje naroda. Da ćemo morati da preduzimamo najteže mere… Da pokažemo da je hrabrost ono što razlikuje ozbiljne političke partije. Mi smo Srbiju postavili iznad SNS“, poručio je Vučić na početku sednice, koji je bio otvoren za javnost.

On je rekao da ima mesto i gde to nije dobro urađeno i da će i o tome pričati.

Vučić je rekao da u prethodne dve godine nije postojala kontrola rada lokalnih funcionera.

„Mnogi su mislili da je važno biti na vlasti, a posle toga baš nas briga. Pobedili smo zato što smo na drugom nivou imali hrabrosti da se suočimo sa nekim pitanjima“, kaže Vučić.

Kaže da su neki funcioneri pokazivali „lažnu ljubav prema stranci“.

„Zato ćemo morati da imamo svakodnevnu kontrolu“, rekao je Vučić.

Povodom smene na RTV, Vučić kaže da ga optužuju za diktaturu.

„Oni kad su dolazili na vlast za jednu noć su sve menjali, mi nijednog novinara ni urednika nismo doveli. I sve smo izdržali, sve od humorističkih emisija smo izdržali“, rekao je Vučić i dodao „evo im televizije“.

Svi mogu da polete, ali malo ko da ostane u vazduhu, pad za Srbiju nije opcija, treba nam je let, dug, stabilan i za to je potrebna posada, stručna, spremna za rad i svaki napor, rekao je.

On je zatražio od delegata da ovlaste Predsedništo stranke da vodi razgovore o koalicijama za formiranje vlade Srbije i u pokrajini Vojvodini.

Vučić je, obraćajući se u uvodom izlaganju, rekao da želi Vladu koja će biti izraz interesa Srbije a ne ličnih i partijskih, kao i da će se naći najbolje rešenje za Srbiju, dodajući da im obećava da kao premijer „ni dinar neće biti bogatiji , već ostati pošten i biti uz svoj narod“. Izgubiti vreme je zločin prema Srbiji, potrebni su veliki rad i efikasnost, rekao je Vučić, napominjući da na izbornoj skupštini ieće biti praznih govora i obećanja, jer je lista potrebnih reformi duga i „svaki minut je dragocen“.

„Nećemo dozvoliti da se SNS desi ono što je DS“

Stavili smo Srbiju iznad SNS, rekao je Vučić, govoreći o prethodnom periodu, ali je dodao i da negde nije urađeno na najbolji način o čemu će se govoriti na zatvorenom delu skupštine, koji je započe posle njegovog uvodnog obraćanja.

Prema Vučićevim rečima, na nekim mestima u lokalu su se pravile koalicije sa onima koji su stranku napadali na najgori način i to je činjeno bez odobrenja centrale, „iz ličnih a ne interesa opštine“.

U prethodne dve godine nije bilo, kaže Vučić, potpune kontrole nad radom lokalnih ali i nekih drugih funkcionera, „kojima je bilo važno da su na vlasti, a posle šta bude“.

„Pre nego sebe zamislite na nekom ministarstvom mestu ili drugoj funkciji razmislite da li ima boljih od vas i glasajte za takve“, rekao je Vučić obraćajući se delegatima.

„Mi ćemo pokazati da smo drugačiji od drugih, kada ste na nekoj funkciji da možete da se sklonite, pa i da se opet vratite, možda sa većom funkcijom“, rekao je Vučić, navodeći da je tako u normalnim zemljama dok se u Srbiji „zasedne na funkciji po dvadeset godina“.

Prema njegovim rečima, SNS će pokazati da je drugačija od drugih stranka koje „kad se dočepaju vlasti, same se uruše od sujeta, ogovaranja, međusobne mržnje“.

Zato mi hoćemo da osvežimo i podmladimo stranku, naglasio je Vučić, kao i da bi za njega bio najveći poraz kada bi se sa SNS desilo „ono što je bilo sa Demokratskom strankom 2008“.

„Neću to da dozvolim, SNS je stranka za godine i decenije koje dolaze“, poručio je Vučić.

„Naša snaga nije u Vučiću i našim funkcionerima, već u narodu koji je podržao ideju moderne, normalne Srbije“, rekao je Vučić, napominjući da su građani prepoznali ko radi, ustaje u šest ujutru i bori se za zemlju.

„Poštujemo i Istok i Zapad, ali Srbija je pitanje za nas i o njoj se niko neće pitati osim njenog narod“, poručio je Vučić.

„Ponovo ću biti premijer za toalete“

Dok drugi maštaju o balovima, ja maštam o urednim toaletima za našu decu, o boljim putevima, kaže Vučić. „Ponovo ću biti premijer za toalete, i sve ću toalete u javnim institucijama su srediti“, naveo je predsednik SNS.

Naš je posao da ova zemlja bude uređena, dodao je Vučić.

Završavajući svoj govor, otvoren za javnost, Vučić je rekao da se nada da će na sledećoj skupštini birati novog lidera SNS i novo rukovodstvo.

Na skupštini treba da bude izabran predsednik i potpredsednici SNS-a.

Jedini kandidat za mesto predsednika stranke je Vučić koji je u petak posle sednice predsedništva SNS-a najavio da će novi potpredsednici biti „novi, mladi ljudi“, a da će dosadašnji nastaviti rad u izvršnoj vlasti.

Vučić je danas predložio da potpredsednike: Milenka Jovanova, Miloša Vučevića, Marka Đurića, Mariju Obradović.

Za predsednika IO predložio je Darka Glišića, koji, kako je naveo, neće više moći da bude predsednik opštine Ub, ukoliko bude izabran.

SNS je do sada, podsetimo, imao šest potpredsednika – Nikolu Selakovića, Nebojšu Stefanovića, Zorana Mihalović, Gorana Kneževića, Igora Mirovića i Bratislava Gašića.

Pokrajinska i republička skupština biće formirane početkom juna, a formiranje nove vlade realno je očekivati do 16. juna, najavio je juče predsednik Srpske napredne stranke.