Verbić: Ne birajte srednju školu koju ćete lako da završite

Vesti 02. jun 201613:59 > 14:02
Tanjug/Tanja Valič

Savetujem malim maturantima da sami odluče koju će srednju školu da upišu, da ne biraju onu koju će lako da završe već gde će što više da nauče, poručio je danas ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, napominjući da je mala matura slika celog društva.

Verbić je, u pauzi skupa Nauka, privreda i društvo, organizovanom u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, rekao da mali maturanti treba dobro da se informišu kakve perspektive nude određeni obrazovni profili i šta se to zahteva od njih.

Prema njegovim rečima, ne treba da prepuste da roditelji biraju umesto njih ili da idu negde samo zbog društva, pa je zato važno da budu čvrsti u svojoj odluci i kažu: Ovo je najbolje za mene.

Verbić je istakao da svi treba da se potrude da se što odgovornije pristupi maloj maturi – đaci, organizatori, supervizori, oni koji pregledaju i nadgledaju.

Mala matura je, između ostalog, slika celog društva, kako se pokažemo tu, takvi smo, napomenuo je Verbić.

Na pitanje o težini testova, Verbić je rekao da se tu ništa ne menja jer „nemamo razloga da pravimo teže testove, možemo samo bolje“.

Govoreći o značaju inovacija, Verbić je ocenio da su Srbiji u ovom trenutku preko potrebne društvene inovacije koje će nam rešavati svakodnevne izazove.

Svaka inovacija koja se tiče zapošljavanja, ekologije, bolje komunikacije i kvaliteta života je podjednako važna kao i inovacije koja se tiče ekonomije, rekao je Verbić.

Prema njegovim rečima, u javnosti se obično kod inovacija podrazumevaju tehnološke inovacije, tim naučnika i inžinjera koji se pojavljuju na takmičenjima za inovacije i dobijaju priznanja.

Međutim, prostor za inovaciju je mnogo širi, rekao je Verbić.

Verbić je napomenuo da u Srbiji postoji prilično razvijen inovacioni ekonomski sistem, iako je nevidljiv, sa brojnim preduzećima koja se bave inovacijama, koja se trude da se što manje o njima priča, „da rade na miru, kako bi oni rekli“, što govori da nismo uspeli da ih na najbolji način uklopimo u pravni sistem.

Onog trenutka kad budu vidljivi i postanu heroji i superheroji našeg tehnološkog i civilizacijskog razvoja, mladi ljudi će imati u njima svoje heroje, a ne neke druge koji se češće pojavljuju u medijima, rekao je Verbić.