Nikolić o Šešelju: Ne komentarišemo izjave ljudi bez uticaja

Vesti 02. dec 201422:46 > 22:50
Tanjug / Tanja Valič

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da mu se čini da bi Evropa želela da Srbija sudi Vojislavu Šešelju, da su razlog za Rezoluciju u EP izbori u Hrvatskoj i podvukao da Srbija ne duguje nikome da komentariše izjave svojih građana, posebno ne onih koji u politici ništa ne znače.

Predsednik Srbije je gostujući na RTS rekao da Srbija svesno ide u EU, iako je svesna koliko je teško i koliko će odricanja to doneti, te da mnogi građani o tome govore zbog toga što imaju poverenje u ljude koji ih vode.

On je ocenio da se Šešelj nije snašao u Srbiji, da je očekivao euforiju, da instiktivno i sam želi da se vrati u Hag i da napravi predstavu, ali da Srbija predstave ne želi.

Na konstataciju da se pominje da su odnosi Srbije i Hrvatske „u ledenom dobu“, Nikolić je rekao da su dve zemlje na dobrom putu i da treba sačekati da tamo prođu izbori. Predsednik Srbije smatra i da se u Hrvatskoj ne mogu dobiti izbori ukoliko se ne predstavite kao srbomrzac. Kod nas stranke ne mogu da pređu cenzus ako mrze druge. Eto koliko smo mi ispred“, ocenio je on,

Evropa nas neće sa nerešenim problemom Kosova

Nikolić je rekao i da je od evropskog komesara za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana čuo jasnu poruku da Srbija neće biti deo Evropske unije dok ne reši pitanje Kosova i Metohije.

„Han je doslovno rekao – mi vas sa nerešenim problemom nećemo. Pošto je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova, on mi je rekao da nas sa nerešenim probemem Kosova Evropa neće“, rekao je Nikolić, ponovivši da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je rekao da mu je evropski komesar prilikom posete Srbiji govorio i o uvođenju sankcija Rusiji. „Rekao mi je, vi još možete da se tako neko vreme ponašate, jer niste članica EU, ali kasnije nema odstupanja od spoljne politike Evropske unije“, tvrdi predsednik.

Sankcije Rusiji tetnije od obustavljanja Južnog toka

Predsednik Srbije je ocenio i da je trenutna situacija sa Južnim tokom veoma nepovoljna po zemlju i da mu liči na igru mačke i miša istoka i zapada u kojoj je Srbija kolateralna šteta, ali da štete nisu tolike kolike bi bile da je Srbija uvela sankcije Rusiji.

On je naveo da će ministri razgovarati sa ruskim partnerima o situaciji u vezi sa Južnim tokom i da Srbija nikada ne može da ostane bez energenata za zimu. “Toliko nam i Rusija duguje, jer i mi mnogo trpimo zbog Rusije. Štete koje ćemo imati nisu tolike kolike bi bile da uvedemo sankcije Rusiji“, ocenio je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, nerealne su priče da će Srbija moći da se poveže preko Turske, Grčke i Makedonije, a daleko od toga da bi bio značajan izvor prihoda kao Južni tok.