Majdanpek i dalje bez struje i grejanja

Vesti 03. dec 201407:46 > 12:20
Izvor: Wikipedia/Cornelius Graetz

Normalizacija snabdevanja električnom energijom u području Bora i Majdanpeka očekuje se u toku dana, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Majdanpek je već dva dana potpuno odsečen od sveta zbog olujnog nevremena i ledene kiše. U gradu od ponedeljka po podne nema struje, vode ni grejanja, dok su telefonske veze u prekidu. Sve firme, škole i vrtići su zatvoreni, a ljudi se bukvalno smrzavaju na debelom minusu, čekajući da stigne pomoć.

Prilazi gradu su okovani ledom i potpuno neprohodni, pa je do grada juče bilo skoro nemoguće stići. Više od 8.000 stanovnika Majdanpeka preživljava pravu agoniju otkako je u gradu sve stalo zbog pucanja tri dalekovoda kod Bora.

 „U toku je pokušaj da se obezbedi napajanje električnom energijom Majdanpeka i Donjeg Milanovca, spuštanjem 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda Đerdap – Drmno i prevezivanjem krutim vezama na transformatorsku stanicu Majdanpek 2“, navodi se u saopštenju.

Više stotina radnika JP Elektromreža Srbije (EMS) uz pomoć zaposlenih u JP Elektroprivreda Srbije (EPS), kao i Sektora za vanredne situacije, angažovano je na otklanjanju kvarova koji su nastali usled ledene kiše i olujnog vetra na području jugoistočne Srbije.

U Majdanpeku su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor EMS-a Nikola Petrović.

Život u gradu se odvija, iako u otežanim uslovima, zahvaljujući naporima štaba za vanredne situacije opštine Majdanpek koji, zajedno sa drugim državnim organima, pokušava da obezbedi normalno funkcionisanje grada i gradskih službi.

Ministarstvo energetike posebno ističe da nisu tačne informacije koje su plasirane u pojedinim medijima da gradske bolnice i porodilište nemaju struju.

U porodilištu u Majadanpeku je jedna beba i ona je bezbedna. Naglašavamo da je za porodilište u Majdanpeku obezbeđeno stabilno napajanje električnom energijom, iz agregata koji je obezbedio RTB Bor, tako da ta ustanova sve vreme ima struju, ističe se u saopštenju.

EMS je prošle noći odlučila da deo 400-kilovoltne mreže prvi put upotrebi za napajanje Majdanpeka, tako što će deo te mreže prebaciti da radi na nižem, 110-kilovoltnom naponu.

Majdanpek je bez struje od ponedeljka uveče kada je počela ledena kiša uz jak vetar. Majdanpek zato od tada nema ni vode i grejanja, ali je fiksna telefonija jutros proradila.