Stefanović: Neka Hag sad brine o Šešelju

Vesti 03. dec 201407:53 > 08:01
Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je Hag odlučivao o puštanju Vojislava Šešelja i da Srbiju nije konsultovao, pa sada Hag treba i da brine o njemu.

„Hag je odlučivao o puštanju Šešelja, Srbiju nije konsultovao, niti je pitao, niti je dao bilo kakvu preporuku, pa neka Hag sada i brine o Šešelju“, rekao je Stefanović za Blic odgovarajući na pitanje da li će hapsiti lidera SRS ako Tribunal naloži njegov povratak u Hag.

Povodom novog zahteva Haškog tužilaštva ministar pravde Nikola Selaković je rekao: „Priča o tome me je ostavila bez komentara“.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je za Danas” da Haški sud sam donosi odluke o tome da li će Šešelja pustiti i kada će ga vratiti i to nema nikakve veze sa Vladom Srbije.“Mi niti ga puštamo, niti ga vraćamo, niti donosimo rezoluciju. Čitavu ovu situaciju vidim kao jednu igrariju i politički pritisak na premijera Aleksandra Vučića. Nekome očigledno ne odgovara da Srbija bude uređena zemlja“”.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u ponedeljak ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje.

Tužilaštvo, takođe, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako bi se razmotrilo njegovo zdravstveno stanje i uslovi za njegovo eventualno pušanje na slobodu u budućnosti i utvrdilo da li je on spreman da se takvih uslova pridržava.