Voda se povukla iz kuća u Lučanima, Vojska pravi nasip

Vesti 03. dec 201409:02 > 09:04
Izvor: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Pripadnici Vojske Srbije s teškom mehanizacijom od jutros grade nasip na reci Bjelici kod Lučana, koja se ponovo izlila, u dužini od pet kilometara.

Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je naselje Đerađ u toj opštini gde je Bjelica juče poplavila poljoprivredno zemljište i ušla u desetak pomoćnih objekata. Prema njegovim rečima, država ima obezbeđena sredstva, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, da zajedno sa „Srbija vodama“ trajno reši problem korita reke Bjelice koja je osam puta, u toku ove godine, plavila ovu opštinu.

„Srbijašume“ 30 godina nisu radile sanitarnu seču šuma, tri decenije se ne ulaže u prevenciju od poplava, ali će zato sada lokalna samouprava da se uključi kako bi se izbegla plavljenja, rekao je on.

Sa Gašićem je stigla teška mehanizacija i jedan vod vojske od 30 vojnika, koji su jutros od 7 sati radili na rešavanju bedema u selu đerađ i zaštiti stanovništva.

„Takođe nam je važno da zaštitimo i preduzeće Milan Blagojević koje je strateški bitno jer ako bi ono stalo, stale bi sve vojne fabrike“, rekao je ministar odbrane.

Gašić je precizirao da je tok reke Bjelice očišćen u dužini četiri kilometra, ostao je još jedan do ušća u Zapadnu Moravu, posle toga neće biti uslova da se ovakve katastrofe dešavaju na terenu, naveo je on, dodajući da je u Srbiji vladao urbanistički haos u poslednjih 30 godina, ali su se i građani neodgovorno ponašali bacajući đubre u rečna korita.

Ministar je podvukao da će ovo biti trajno rešenje i najavio dolazak ministarske za saobraćaj Zorane Mihajlović koja će, takođe, pomoći da se problemi reše.

Sprečeno plavljenje 12 domaćinstava

Opštinu Lučani posetio je i direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović koji je rekao da je zahvaljujući tome što je očišćeno četiri kilometra reke Bjelice juče sprečeno plavljenje 12 domaćinstava.

On je precizirao da je bačeno četiri i po hiljade kubika kamena i isečeno mnogo stabala, odnosno da je završena prva faza čišćenja.

„Uklonjena je i kompletna vegetacija, a voda je juče bila samo za 30 centimetara manja nego za vreme aprilskih poplava, ali viša nego u aprilu.Međutim, pravovremenom intervencijom i podizanjem nasipa od zemlje i kamena sprečeno je izlivanje vode preko regionalnog puta Guča-Lučani“, rekao je Puzović.

Načelnik moravičkog okruga Slobodan Jolović je, kao jedno od rešenja, naveo i podizanje puta u Đeraču za 70 centimetara čime bi se zaštitila domaćinstva.

„Takođe postoji i mogućnost dislociranja ovih 12 porodica čime bi se trajno rešili njihovi problemi“, rekao je Jolović.