Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije

Vesti 03. dec 201409:32 > 09:36
Izvor: Printscreen/transparency.org

Srbija je ove godine zabeležila blagi pad na indeksu percepcije korupcije i sa skorom od 41 zauzima 78. mesto od 175 država, što je svrstava u visoko korumpirane zemlje, rečeno je na konferenciji za novinare Transparentnosti Srbija.

Prošle godine Srbija je bila na 72. mestu od 177 zemalja, a indeks korupcije bio je 42.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati rekao je da se Srbija još nalazi ispod svetskog proseka i i dalje se opaža kao visoko korumpirana zemlja.

„Ostajemo ispod čarobnih 50-procentnih poena“, rekao je Goati.

Prema njegovim rečima, mnogo je energije uloženo, utvrđeni su novi organi, agencije, tu su i tekstovi u novinama o korupciji, ali antikorupcijske mere nisu dovoljno uverljive.

Kako je rekao programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, Srbija ima problem sa korupcijom, a ne samo sa percepcijom korupcije, i samim tim treba uložiti dodatne napore da se korupcija smanji.

„Srbija ima šanse za borbu protiv korupcije koje do sada nisu dovoljno iskorišćene“, rekao je Nenadić.

On je objasnio da nisu dovoljno iskorišćene evrospke integracije što se vidi i u izveštajima Evropske komisije u kojima se navode brojni problemi i preporuke koji su isti kao i ranijih godina.

Medija centar Beograd

Nenadić je dodao da Srbija nije iskoristila ni činjenicu da prvi put ima koncentrisanu političku moć koja otvara prostore za dublje reforme jer smanjuje ucenjivački kapacitet koalicionih partnera, ali može s druge strane da stvori priliku da se borba protiv korupcije instrumentalizuje.

On je objasnio da koncentrisanu političku moć treba iskoristiti da se izgrade institucije.

„Jasno je da napori u borbi protiv korupcije moraju biti ubedljiviji i predstoji dosta posla“, rekao je Nenadić koji je prethodno naveo da se prema najavama, sledeće godine mogu očekivati korisne reforme u pravcu racionalizacije javne uprave, rada inspekcija, kao i sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

On je ocenio da nema vidljivijih pomaka u pogledu javnosti rada Vlade Srbije i drugih organa vlasti, odnosno i dalje se ne postupa po zahtevima za pristup informacijama, te da Skupština ne koristi u dovoljnoj meri nalaze nezavisnih državnih organa i sopstvene zaključke povodom njih za nadzor nad radom Vlade.

Na konferenciji je rečeno da su Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Bugarska po indeksu percepcije korupcije ispred Srbije, dok je iza nas Bosna i Hercegovina sa kojom smo prošle godine delili isto mesto.

Šta je CPI?

CPI je najpoznatiji indikator korupcije u javnom sektoru u svetu, a sačinjen je na osnovu različitih istraživanja sprovedenih od strane svetski poznatih organizacija i institucija.

Prvih deset država na listi, u kojima je korupcija minimalna, su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska, Norveška, Švajcarska, Singapur, Holandija, Luksemburg, Kanada.

Južni Sudan, Afganistan, Sudan, Severna Koreja i Somalija, koja je poslednja, zauzimaju pozicije na dnu tabele.