SDS: Predlog o osnivanju anketnog odbora zbog Savamale

Vesti 07. jun 201621:19 > 21:23
N1

Socijaldemokratska stranka podnela je Skupštini Srbije zvaničan predlog o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi s rušenjem objekata u centralnoj beogradskoj četvrti Savamala 25. aprila ove godine.

SDS traži da Skupština odluku o tome donese po hitnom postupku, da bi se što pre utvrdile i razjasnile sve činjenice i okolnosti koje su dovele do nezakonitog rušenja objekata, i do suspendovanja građanskih prava i sloboda građana tokom tih događaja, čime je grubo prekršen Ustav.

Kako je navedeno, zadatak anketnog odbora bi bio da utvrdi šta su nadležni organi preduzeli u pogledu utvrđivanja identiteta maskiranih lica koja su pretnjom i primenom fizičke sile sprečavala građane u kretanju, oduzimale sredstva komunikacije, nasilnički se ponašala i omogućavala rušenje više objekata mašinama.

Zadatak je da se utvrdi i šta su nadležni organi preduzeli u pogledu utvrđivanja identiteta organizatora i nalogodavca, po čijem nalogu su postupala maskirana lica, kao i zbog čega i po čijem naređenju policija nije reagovala kada su građani prijavili šta se zbiva, i zašto tužilac nije odmah pokrenuo postupak.

Zadatak anketnog odbora je i da odgovori na pitanje da li je MUP pokrenuo postupak kontrole rada policije i da li je preduzeo mere da bi se ispunile preporuke zaštitnika građana.

Kao dodatni razlog za formiranje anketnog odbora u obrazloženju je navedeno to što je zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo postupak kontrole i utvrdio ozbiljne povrede ljudskih i građanskih prava postupanjem, odnosno nepostupanjem Ministarstva unutrašnjih poslova u tom slučaju.

U obrazloženju predloga piše i da će anketni odbor striktno i pažljivo primenjivati odredbe svih propisa u vezi sa svojom nadležnošću i s nadležnošću svih drugih institucija koje će pozvati radi svedočenja i utvrđivanja činjenica.