CINS: Belivuk na slobodi, sud nema podatke da je osuđivan

Vesti 08. jun 201613:27 > 13:39
YouTube

Iako je ranije osuđen zbog prebijanja na splavu BlayWatch, Veljko Belivuk, osumnjičen da je učestvovao u napadu na Miloša Vazuru, pušten je na slobodu jer još nisu evidentirani podaci o njegovoj ranijoj osuđivanosti, objavio je CINS.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu u ponedeljak je podnelo optužni predlog protiv Veljka Belivuka Velje i Darka Ristića Mede zbog napada na direktora Fudbalskog kluba Partizan Miloša Vazuru i njegovo obezbeđenje ispred stadiona Partizana u aprilu ove godine.

Prvi osnovni sud u Beogradu produžio je pritvor Ristiću zbog opasnosti od bekstva, ali i zato što je ranije zbog nasilničkog ponašanja osuđivan na šest meseci zatvora, odnosno dve godine uslovne kazne. Zbog toga mu je određen kućni pritvor, uz elektronski nadzor.

Iako je i Belivuk već bio osuđivan, sud ga je pustio na slobodu, uz zabranu napuštanja boravišta. Njemu je pritvor najpre bio određen zbog opasnosti od bekstva, ali je sada ukinut, nvodi CINS.

Ivana Ramić, portparolka Prvog osnovnog suda objasnila je da je moguće da u trenutku dostavljanja izvoda iz kaznene evidencije ova presuda nije bila evidentirana, ali da će sudija svakako tokom postupka zahtevati novi izvod.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već je pisao kako je Belivuk u martu ove godine pravosnažno osuđen na pet i po meseci zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda na splavu BlayWatch 2007. godine. Prvobitno je optužen za pokušaj teškog ubistva i nedozvoljeno posedovanje oružja, ali je sedam godina kasnije optužnica izmenjena.

Podatke o ovom slučaju možete pričitati OVDE.

U slučaju napada na Vazurino obezbeđenje vodi se skraćeni postupak jer je zaprećena kazna do osam godina zatvora, pa nema preispitivanja optužnice. Prema optužnom predlogu, Belivuk se tereti za nasilničko ponašanje, a Ristić za nasilničko ponašanje sa sticajem teške telesne povrede.

Iako se na snimku vidi da su obojica udarali i šutirali u glavu pripadnika Vazurinog obezbeđenja Božu Kumburovića, Tužilaštvo je ocenilo da je reč o dva različita krivična dela. Na snimku se vidi da Kumburoviću prvi udarac u glavu zadaje Belivuk, zatim ga Ristić udara nogom u glavu, što čini i Belivuk, a onda ga obojica šutiraju dok je na zemlji – Ristić jednom, a Belivuk dva puta. Minut kasnije se vraćaju, Ristić kreće da udari Kumburovića, Belivuk ga odguruje i još jednom udari Kumburovića nogom u glavu.

Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, koji je ranije saslušavan zbog ovog slučaja, nije se našao u optužnom predlogu Tužilaštva, navode iz CINS-a.