Dačić u Briselu: Srbija podržava borbu protiv terorizma

Vesti 03. dec 201412:01 > 12:05
Izvor: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija podržava borbu protiv svih oblika terorizma i izrazio srpemnost za unapređenje saradnje sa svim zemljama zapadnog Balkana, kao i u okviru Koalicije za borbu protiv IDIL u suzbijanju terorističkih pretnji.

Na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv „Islamske države Iraka i Levanta“ (IDIL) u Briselu Dačić je istako da se Srbija „direktno suočava problemom terorizma na sopstvenoj teritoriji“.

„U Raškoj oblasti na jugozapadu Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji, danas postoje radikalni islamski propovednici koji, u verskim centrima finansiranim iz inostranstva, propovedaju religiju na ekstreman način i regrutuju mlade za takozvane verske ratove“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima „broj plaćenika iz Srbije, mahom iz Raške oblasti i sa Kosova, procentualno je mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca u redovima ekstremističkih oružanih grupa“, stotinak ljhudi, ali za Srbiju nije zanemarljiv „posebno imajući u vidu moguće posledice po njihovom povratku nakon obuke od strane verskih fanatika“.

Dačić je podsetio da je Srbija kosponzorisala donošenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2178 i početkom oktobra zakonom omogućila kažnjavanje državljana Srbije koji učestvuju ili organizuju učešće drugih u oružanim sukobima u inostranstvu.

Ministar je rekao da je počelo procesuiranje nekolicine osumnjičenih za učešće u sukobima u redovima IDIL u Siriji, pooštrena je kontrola granica i pojačane mere nadzora nad povratnicima. Dačić je rekao i da je u Srbiji uspostavljen funkcionalan sistem za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Na sastanku u Briselu učestvju ministri spoljnih poslova šezdesetak zemalja članica Koalcije za borbu protiv Islamske države.