Štrajk prosvetara se nastavlja, čekaju kolektivni ugovor

Vesti 03. dec 201413:25 > 14:25
N1 info

Štrajk prosvetara u školama se nastavlja i dalje sve dok ne bude potpisan poseban kolektivni ugovor, rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković. Ministar Verbić: Dogovor o svemu, sem o smanjenju plata

Brajković je naglasio da će predstavnici četiri reprezentativna sindikata, koji su u štrajku, danas imati sastanak sa ostalim članovima radne grupe za izradu posebnog kolektivnog ugovora.

„Štrajk i dalje nastavljamo i nećemo ga obustavljati sve dok ne potpišemo kolektivni ugovor i onda ćemo ga verovatno zamrznuti dok zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja ne uđe u skupštinsku proceduru“, naglasio je Brajković.

On je precizirao da su u radnoj grupi osim predstavnika sindikata i predstavnici četiri ministarstva i to prosvete, rada, finansija, kao i ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

„Sve odredbe kolektivnog ugovora već su usklađene sa tri ministarstva, ostalo je da se usklade sa Ministarstvom finansija. To se odnosi na jubilarne nagrade, prekovremeni rad, otpremnine“, rekao je Brajković.

On je dodao da su ta prava prosvetni radnici imali u prethodnom posebnom kolektivnom ugovoru i da neće dozvoliti da im se ta prava oduzmu.

Časovi na trideset minuta, prema rečima Brajković, skraćeni su i danas u 1.082 škole, školska godina ovim štrajkom, kako tvrdi, nije ugrožena jer će sve metodske jedinice biti obrađene, jedino što će nedostajati je možda utvrđivanje i obnavljanje gradiva.

Verbić: Dogovor o svemu, sem o smanjenju plata

Tanjug

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić ponovio je danas da jedino treći zahtev sindikata koji traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata od 10 odsto neće biti ispunjen, kao i da najava o potpunom prekidu nastave u školama nije primerena.

„Ukoliko budu insistirali na trećem zahtevu, mi onda nemamo rešenje za prekid štrajka“, kazao je Verbić.

On je rekao i da ministarstvo čini sve kako bi rešilo zahteve sindikata, a koji se tiču kolektivnog ugovora i izmena zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja.

„Ministarstvo sve vreme vrlo aktivno učestvuje u rešavanju ovih problema“, rekao je ministar.

Verbić je rekao i da đaci ne smeju da trpe zbog štrajka prosvetnih radnika. Smatra i da nema prepreka da uskoro bude i potpisan kolektivni ugovor.