Čepurin: EU kriva za Južni tok, Srbija da ne brine za gas

Vesti 03. dec 201413:45 > 20:25
Izvor: Tanjug/Danilo Peternek

Rusija će ispuniti sve svoje obaveze u pogledu snabdevanja Srbije gasom ove zime, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok.

„Rusija će uraditi sve, kako ne bi bilo nikakvih komplikacija sa isporukama gasa Srbiji“, rekao je Čepurin.

On je napomenuo da se sada gas isporučuje u skladu sa radnim planom, da je skladište gasa Banatski Dvor napunjeno i dodao da će i u budućnosti biti „odgovarajućih ugovora“ u vezi sa dostavom gasa u to skladište.

Čepurin je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok i upitao zašto sada Rusiju krive, kada je ona samo konstatovala činjenično stanje.

„Zapad i Brisel su potkopali Južni tok. Čemu takva nervoza sada i zašto se prebacuje krivica na Rusiju“, upitao je ruski ambasador.

On je istakao da, „kako je ruski gasni gigant Gasprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka.“

„Rusija je stalno stavljana u situaciju da traži i moli, ali i da i plaća i moli,“ rekao je Čepurin i naglasio da su se „stalno menjala pravila protiv Gasproma i to u njihovu korist“.

Ruski diplomata je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da je Bugarska do 1. decembra trebalo da izađe sa odlukom o izgradnji tog gasovoda.

N1 info

„Rusija je strpljivo čekala i oktobar i novembar, a prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to Bugarska sama odlučila, da li je to Brisel odlučio ili neko van Brisela“, upitao je Čepurin.

Upitan da li bi Rusija sada, posle zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju Međudržavnog sporazuma između Srbije i Rusije, Čepurin je odgovorio da će Moskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom.

„Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji“, rekao je Čepurin i dodao da Rusija nema u svojoj tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju šstetu.

Na pitanje kome bi Srbija i druge zemlje učesnice u projektu Južni tok trebalo da se obrate za nadoknadu štete, Čepurin je, uz osmeh, rekao „obratite se EU“.