Šta je feminizam i kako ga doživljavamo?

Vesti 12. jun 201611:14 > 11:31
N1

Projekat "Ženska mreža za budućnost Evrope" (WONET) organizuje internacionalnu konferenciju u Beogradu. Konferencija obuhvata pet panel diskusija na značajne teme u vezi sa pravima i položajem žena.

Projekat WONET je odobren od strane Evropske komisije i traje 11 meseci, a usmeren je na jačanje i izgradnju kapaciteta žena za političku artikulaciju rodne jednakosti i izgradnju rodne solidarnosti kroz umrežavanje na lokalnom i evropskom nivou.

Koordinatorka projekta „Nauka je ženskog roda“ Nađa Duhaček smatra da je to što pojam feminizam ima negativan prizvuk indikator da živimo u patrijarhalnom društvu koje ima problem da prepozna nejednakosti. Kako kaže, rod je samo jedan od identiteta zbog kojih se diskriminacija dešava.

Bojan Milosavljević, ispred projekta WONET, kaže da mu je patrijarhat zanimljiv kao kulturni fenomen.

„On je nasilan, to je priča o dominaciji. Feminizam je povezan sa mirovnim politikama, jer se pretpostavlja da su žene društveno odgovornije. Ako pogledamo istoriju, videćete koliko su muškarci naneli zla civilizaciji“, kaže on.

Nađa Duhaček dodaje da je u okviru istraživanja FPN i UNICEF-a rađeno istraživanje u srednjim školama.

„Jedno od pitanja koje smo postavili i devojčicama i dečacima je da li postoji neka aktivnost kojom vam ne dozvoljavaju da se bavite. Jedan mali broj dečaka je pomenuo recimo ples, s druge strane je veliki broj devojčica rekao da im ne dozvoljavaju da igraju fudbal. Različita su obrazloženja – da će to biti nasilno pa nije za njih, da je prljavo“, kaže ona.